Vertrekpunt is de carpoolplaats van Almelo. 8.00 uur is de tijd. Voor Ferry en mij een relaxte tijd (6.00 uur stond vorige week Duco voor de deur dus ja…) Het belooft een mooie dag te worden, ideaal voor een dagje Papendal. Toch.

Om negen uur staan we in de rij, dit jaar erg goed geregeld: iedereen beschikt over een kaart met een scancode, waardoor het erg snel gaat. Behalve als je je kaart bent vergeten, dan moet je nog even naar de balie naast de zaalentree, waar je vlot wordt geholpen.

Eenmaal binnen is er koffie en thee waar de ouders en coaches/trainers graag gebruik van maken, de jeugd probeert de energie vast wat kwijt te raken. De hangjongeren hangen lekker.

Wanneer de opening begint, leggen we als JPT beslag op een flink aantal stoelen, we zijn met een indrukwekkend grote groep.

IMG_4091

De opening wordt verricht door dagvoorzitter Elisabeth Willeboordse. De nieuwe Coach van het jaar wordt door haar bekend gemaakt, te weten Jesse de Valk. Hierop volgt een verhaal over oud-bondscoach Marjolein van Unen, die van haar burgemeester uit Brielle een koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt voor al haar verdiensten voor de Judosport.

Hierna vertrekt iedereen naar haar of zijn programma onderdeel. De jeugd tot 12 jaar begint met een clinic van Mark Huizinga en Frank de Wit, representatief voor het verleden en de toekomst van het Nederlandse judo.

IMG_0576

De judoka’s tot 15 en tot 18 jaar krijgen ondertussen een clinic van Elisabeth Willeboordse. ‘s Middags is voor de -12 eerst een Kidspersconferentie, gevolgd door JudoFun4Kids. De -15/-18 mag zich weer te buiten gaan tijdens een training van Guillaume Elmont. Twan Weber is zwaar teleurgesteld dat hij (-15) niet naar de Kidsconferentie kan, dat er geen ‘Meet en greet’ voor de -15 jaar is. Het judopak met handtekeningen is immers te klein geworden en hij had zo gehoopt….

Ferry en ik krijgen deze dag gedurende 4 inspiratiesessies veel informatie over diverse zaken:

Video-analyse: hoe kun je video materiaal gebruiken als judoleraar/coach. Van middel om de jeugd tot 15 jaar te inspireren/enthousiasmeren tot het analyseren van het eigen judo tot 18 jaar en daarnaast het analyseren van de tegenstanders vanaf 18 jaar. In statistieken kun je bijhouden hoe de judoka door zijn partij heen gaat: van kumi-kata tot (aantal) aanvallen in Tachi-waza en Ne-waza, vergelijken van verschillende momenten in een wedstrijd of van meerdere wedstrijden. Daarnaast het gebruik van video met vertraging in de dojo zelf. We krijgen informatie over bestaande programma’s en apps.

Sport: passie of verslaving: de dunne scheidslijn bij met name Topsport tussen gezonde passie en afbrekende verslaving. De rol van de trainer, coach, ouders en de groep om je heen die kunnen bepalen of je kunt genieten van je sport en bovenal: genieten is noodzaak, ook voor de topsporter.

Leraar van de toekomst: Judoles geven is nu anders dan tien jaar geleden en zal over tien jaar weer heel anders zijn. We zijn kritisch en voelen ons niet meer zo snel gebonden, kinderen bewegen steeds minder en slechter. De leraar van de toekomst zal nieuwe manieren moeten ontwikkelen om leden te vinden en binden, met behoud van de traditionele waarden van het judo en het gedachtegoed van Jigoro Kano.

Sporters met gedragsproblematiek: hoe benader je als trainer/coach kinderen, wat zeg je? We weten allemaal dat je een veilig klimaat moet scheppen, vaste structuren en consequent zijn om kinderen tot hun recht te laten komen. Alleen wanneer voel je je veilig? Hoe geef je grenzen aan en hoe benader je kinderen? Hoe respecteer je hun behoeftes? Veel zelfreflecties op eigen handelen en minder de nadruk op wat het kind zegt/doet. Geen gemakkelijke sessie, wel erg leerzaam.

Use it or lose it: judo voor 50+ is duidelijk iets anders dan lesgeven aan een groep kinderen. De doelen, de capaciteiten zijn heel verschillend en hierop moet je je les aanpassen. Toch veel vormen geleerd die ook toepasbaar zijn in een groep kinderen.

Afsluiting: om 4 uur is iedereen weer klaar en stroomt naar de hal waar ik mij nog sta om te kleden. Leuk , voor de groepsfoto staat dit keer iedereen op mij te wachten, grappig gevoel. Dat het een succes is wordt weergegeven door de verbaasde uitspraak van Bart Vos: ‘Dat het nu al afgelopen is, de hele dag al voorbij. Dat is wel heel snel gegaan’.

IMG_4121

Judo Bond Nederland, bedankt voor een goed georganiseerde dag. Judoka’s van Judo Promotion Twente, ouders en trainers, het was een mooie dag zo samen, allen bedankt. Geniet van de pasen.