Tijdens het Bondskampioenschap afgelopen zaterdag in Tilburg heeft judoka Jochem van Dijk van Judo Promotion Twente zilver gehaald.

In Tilburg ziet judoka Jochem van Dijk dat hard trainen loont.
Jochem van Dijk komt uit in de zwaargewichtsklasse boven de 66 kg. Dit is niet mis, wanneer je zelf nog niet boven de 70 kg. uitkomt.

Jochem begint met een vrijloting, waarna hij het opneemt tegen Van den Heuvel uit Noord-Holland. De strijd duurt 22 seconden, waarbij Jochem zijn tegenstander met een combinatie van Uchi-mata en Tani-o-toshi op de tatami werpt. Hij beslecht de strijd hier snel met een Kata-ha-jime (verwurging).

Judo Promotion Twente judoka Jochem van Dijk wint binnen 22 seconden met verwurging

In de kwartfinale krijgt Jochem Rick van de Haar uit Midden-Nederland tegenover zich. Jochem scoort met De-ashi-barai (beenveeg) een waza-ari, waarna hij de partij afmaakt met een Yoko-shiho-gatame (houdgreep).
De halve finale vindt Jochem Caylan Wering uit Groningen tegenover zich. Caylan is een zware en toch snelle judoka die kleiner is en een gevaarlijke schouderworp heeft. Jochem zal erg aanvallend en snel moeten zijn om deze partij naar zich toe te halen. Jochem valt direct aan met Ko-soto-gake en houdt zijn tegenstander goed in beweging. Wanneer Caylen een O-uchi-gari (beenworp) probeert, neemt Jochem hem over. Op de tatami volgt Jochem direct met een Kesa-gatame (houdgreep) en de finale is een feit. Jochem bereidt zich hier in alle rust op voor. Hij sluit zich in een hoek af met muziek op om zich te focussen op de belangrijkste partij van de dag. De belangrijkste uit zijn carrière zelfs. De spanning loopt op, niet alleen bij Jochem.
De finale is tegen Jame Pailaya uit Nijmegen. Jame is een geduchte tegenstander, die ruim een maand geleden het sterk bezette Espoir toernooi in Eindhoven op zijn naam schreef. Jame is ook bijna 20 kilo zwaarder.
Jochem kan de pakking van zijn tegenstander niet controleren, waardoor die hem met een linkse o-goshi naar de tatami sleurt. Jochem landt in een houdgreep, waar hij met ongelooflijke inzet weer uit weet te komen. Bij een nieuw grondgevecht weet hij een houdgreep niet meer te voorkomen en het blijft voor Jochem bij zilver.

Judo Promotion Twente judoka Jochem van Dijk met getaped oor

Deze medaille is een grote stap in de judo carrière van Jochem.
Jochem begon als jongetje van 7 bij Frits Hartman op de plaatselijke training in Borne. Via de wedstrijdtrainingen van Judo Promotion Twente werkte hij zich op naar de bondstrainingen in Heerde en Papendal onder leiding van Tom Willemse.
Zijn schoolkeuze voor Het Noordik in Almelo werd hierdoor bepaald, daar dit de dichtstbijzijnde LOOT school is. Deze scholen faciliteren topsporters bij hun keuze d.m.v. extra begeleiding en de mogelijkheid minder lessen te volgen waar dit nodig is voor hun trainingen en wedstrijden.
Wanneer in de zomer in Enschede een RTC (Regionaal Training Centrum) van start gaat, kiest Jochem voor een fulltime trainingsprogramma. Hij traint nu 11 uur per week, verdeelt over 8 trainingen.

Zijn prestaties ontwikkelen zich eveneens: beginnend met beginnerstoernooien groeit hij door naar regionale toernooien, om in zijn laatste jaar -12 jaar Kampioen van Oost-Nederland te worden. In de leeftijdsgroep tot 15 jaar zet deze ontwikkeling door: bij het prestigieuze Espoir toernooi in Eindhoven wordt Jochem vorig jaar 7e, om dit jaar brons te halen.

De leeftijdsgroep tot 15 jaar kent vanuit de Judobond geen internationaal traject. Jochem gaat zich nu voorbereiden op de volgende stap: de klasse tot 18 jaar. Om die aansluiting te vinden, doet hij o.a. komend weekend mee aan de Kampioenschappen van Oost-Nederland tot 18 jaar en gaat hij begin mei mee op stage naar Berlijn.

Ook Nohade Riadi en Amaani Ruparelia doen het goed:
Nohade Riadi gaat goed van start. Zij begint tegen Layla Mariane uit Groningen. Zij wint zowel deze partij als haar tweede partij tegen Joy Rotgans uit Noord-Holland met Ippon. De kwartfinale tegen Jennifer Kolvenbach uit Arnhem is Nohade te aanvallend, te gedreven. Nohade gunt zich niet de tijd haar aanvallen voor te bereiden, waardoor Jennifer haar weet over te nemen en er met de winst vandoor gaat. In de herkansing wint Nohade nog een partij en blijft dan steken op de 7e plaats. Het was voor Nohade haar eerste NK in de leeftijdsgroep tot 15 jaar en 3 winstpartijen met ippon vormen een prima prestatie.

Judo Promotion Twente judoka Nohade Riadi wint met houdgreep van Joy Rotgans
Amaani Ruparelia begint haar toernooi tegen Lian Jaspers uit Noord-Nederland. Amaani wint deze partij met ippon, waarna zij het in de kwartfinale op moet nemen tegen Juul Peeters uit Limburg. Gebrek aan wedstrijdritme breken haar op: Amaani komt niet goed in haar pakking en Juul gebruikt de ruimte waardoor Amaani in een houdgreep eindigt. In de herkansing wint Amaani weer tegen Annamarie de Bruin uit Noord Nederland, om daarna de winst te laten aan Van de Korput uit Utrecht. Ook Amaani eindigt hiermee op een 7e plek.
Nohade en Amaani laten hiermee zien de aansluiting met de nationale top te hebben gemaakt.

Judo Promotion Twente judoka Amaani Ruparelia wint van Annamarie de Bruin met ippon
Beide dames zijn sinds kort begonnen met trainen bij het RTC (Regionaal Training Centrum) in Enschede. Dit naast hun trainingen bij Judo Promotion Twente.

Verder hebben meegedaan Emi Zwak, Nina Luisman en Linde Hanstede. Het was voor hen het eerste NK -15 jaar, een prachtige ervaring. Femke Brouwer kwam precies op het verkeerde moment in een groeispurt en verloor het gevecht met de weegschaal. Helaas, vorig jaar kwam zij al tot een 9e plek.