In Hasselt is Ruben Vaandering de enige JPT judoka die een eerste plaats in de wacht sleept. Hij wint al zijn 5 wedstrijden met een ippon. Door aanvallend te judoën weet hij zijn tegenstanders te werpen en daarna kan hij ze in een houdgreep nemen en de wedstrijd voortijdig beslissen. In twee partijen lukt het Ruben met een worp een ippon te scoren. Als kleinste en lichtste judoka is hij zo het voorbeeld voor de judoka die de mat nog op moeten. Dit levert hem niet alleen de eerste plaats op in zijn categorie, maar ook de stijlprijs voor het mooiste punt.

Ruben Vaandering stijlprijs

In de race om Ruben te evenaren komen Linde Handstede, Sem Kalwij, Sem Sterckel en Luca Dikken het dichtste bij. Zij worden tweede in hun klasse. Sem Kalwij moest het blok na Ruben de mat op, dus hij wist dat de lat hoog lag. Met drie winstpartijen op rij begon Sem voortvarend aan het toernooi, maar een verliespartij daarna betekende dat hij nog hoogstens tweede kon worden. De wedstrijd om de tweede plaats besliste Sem binnen 20 seconden met een heupworp in zijn voordeel.

Sem Sterckel begon zeer aanvallend aan zijn eerste wedstrijd, maar hij kon net geen punt scoren. Een overname van zijn tegenstander leverde hem wel een waza ari op en Sem verloor zijn 1e partij. Door de daaropvolgende partijen met ippon te winnen, betekende dat hij naar de volgende ronde mocht. Hier won hij nog 1 partij en hij verloor van de uiteindelijke winnaar. Het grootste compliment kreeg Sem van de scheidsrechter die zei, na een zeer fraaie ippon van Sem: “Wij zijn bevoorrecht dat we op deze mat mogen scheidsrechteren”.

Ook Luca haalde een tweede prijs binnen, die hij zelf niet had verwacht. Luca ging ervanuit dat hij derde was geworden, maar bij de prijsuitreiking kreeg hij een tweede plaats toegewezen. Het bleek dat hij meer punten had gescoord, dan degene waar hij van had verloren. Zo zie je maar weer, ippons scoren is belangrijk. Luca moest hard werken om zijn partijen te winnen, maar door rustig te blijven en goed op te letten lukte het hem om toch de winst te grijpen.

Linde Handstede zat in het laatste blok van de dag. Ze begon niet goed aan haar toernooi. De eerste wedstrijd werd met een waza ari verloren, maar daarna liet ze zich niet meer verrassen. Met drie partijen winst op rij was de tweede plaats voor haar. Linde lijkt eindelijk gewend aan de -15 klasse.

Derde plaatsen waren er voor Taro Zwak, Elisa Melisie en Hanneke Plaggemars.

Van deze drie judoka is Hanneke de meest ervaren op dit niveau. Zij heeft ook al vaker een prijs gewonnen, maar voor Taro en Elisa was het de eerste keer dat zij op zo’n toernooi een prijs in de wacht sleepten. Zowel Taro als Elisa hebben zichzelf overtroffen, ze hebben hun zenuwen overwonnen en met goed judo hebben zij zichzelf beloond met een mooie derde plaats.

De gebroeders Karperien deden niet voor elkaar onder. Beiden, Noud en Cas, wisten een vierde plaats te bemachtigen. Cas hield daar wel een pijnlijke borst aan over, maar dit weerhield hem niet om toch de mat weer op te stappen voor zijn laatste partij van de dag.

De andere JPT judoka wonnen geen prijzen, maar ook zij, Sven Mettinkhof, Dani Yefimov, Ruben Wilberink, Roosemarijn de Wit, Chiara Melisie, Marijn Handstede, Nina Luisman en Emi Zwak hebben judo laten zien waar hun coaches, Mark Vaandering, Martin Evenberg en Ferry Evenberg trots op waren. Elke judoka heeft zich volledig ingezet en naar zijn of haar kunnen gepresteerd.

Voor meer informatie: www.judopromotion.nl