Op het Internationale Kaizen toernooi in Echt (Zuid Limburg), met 1000 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Israël, hebben Nohade en Danée een zeer goede prestatie geleverd.

Zaterdag
In de klasse tot 15 jaar en tot 40 kilogram weet Nohade binnen 10 seconden te winnen van Siebenga. De volgende partij gaat wat moeilijker, maar Otte krijgt een waza ari tegen als gevolg van een o soto gari en uit de houdgreep die daar op volgde weet ze niet te ontsnappen. De derde partij wordt een zware opgave. Rimbach is een wat kleinere judoka met een goede schouderworp. Nohade start goed aan deze partij. Haar pakking is goed. Maar Rimbach weet toch tweemaal te scoren. Nohade bleef aanvallen en Rimbach krijgt 2 shido’s voor buiten de mat stappen. Aangezien Nohade blijft aanvallen en Rimbach al na twee minuten aan het einde van haar krachten is, is het geen verrassing dat Rimbach haar derde shido krijgt. In de finale moet Nohade het opnemen tegen Kerkhof. Deze judoka weet het Nohade zeer moeilijk te maken. Ze scoort een waza ari en Nohade moet nog meer risico nemen om deze achterstand te overbruggen. Helaas lukt dit niet: Nohade komt in een houdgreep terecht, waaruit ze niet meer kan ontsnappen. In de wedstrijd om het zilver moet Nohade aantreden tegen de Duitse Lob. Dit lange meisje weet Nohade tweemaal te werpen met een tomoe nage. De tweede maal scoort ze een ippon en moet Nohade genoegen nemen met een 3e plaats.

De andere JPT judoka van zaterdag weten geen ereplaatsen te behalen en ze hebben allemaal laten zien dat ze er dicht bij zijn. Linde handstede weet in de klasse -44 kilogram 1 partij te winnen, maar ze verliest als gevolg van fouten die ze maakt en niet omdat de tegenstanders beter kunnen judoën. Ook Emi Zwak weet 1 wedstrijd te winnen, maar zij heeft de pech tegen de uiteindelijke nummers 2 en 3 te moeten aantreden. Tegen McNamara, die 2 shido’s heeft gekregen, weet Emi een waza ari te scoren en de daaropvolgende houdgreep 20 seconden vast te houden.

Bij de heren weet Luca Dikken 2 wedstrijden te winnen. Na een eerste verlies partij tegen Olyrhook, weet hij hem in de herkansing wel te verslaan met een houdgreep. Hierna wint Luca nog een partij met een houdgreep, maar in de vierde wedstrijd krijgt Luca een uchi mata tegen en is zijn toernooi voorbij. Ruben Wilberink doet mee in de klasse tot 42 kilogram. In de eerste wedstrijd krijgt hij van de Duitser Akopyjan een lage schouderworp tegen en een houdgreep. In de herkansing weet Ruben met een zeer fraaie harai goshi een ippon te scoren. Tegen Zhang komt Ruben na twee waza ari’s tegen niet tot scoren en is ook zijn toernooi voorbij.

Als laatste moet Marijn Handstede de mat op in de klasse tot 46 kilogram. In Marijn s’ partijen brengen houdgrepen de beslissing. In de eerste wedstrijd verliest Marijn van Burgers. In de tweede partij scoort Marijn een waza ari en brengt de houdgreep hem de winst. In Marijn s’ laatste partij weet hij de Belg Christiaans staande goed onder controle te houden. Dit is de andere tegenstanders van Christiaans niet geluk, maar ook nu kwam Marijn in een houdgreep terecht waaruit niet te ontsnappen viel. Om 16.45 uur is voor ons de eerste dag van het toernooi klaar!

Zondag
Zondag is het de beurt aan onze -18 judoka. Of liever gezegd, degenen die meedoen bij de -18 jaar tot 73 kg.

Jochem van Dijk, goed voor zilver op het NK -15 jaar en goud op de Ippon Trophy in Antwerpen, deed op advies van zijn coaches mee bij de -18 jaar.
November begint het selectietraject van de -18 jaar me het Residentietoernooi in Den Haag en het Topjudo toernooi Haarlemmermeer. De judoka in de klasse -73 kg. zijn veel sneller dan de logge tegenstanders van ruim 90 kg. bij de 66+ heren -15 jaar, zodat we de rest van het seizoen willen gebruiken om ons daar op voor te bereiden.
Jochem start het toernooi tegen de heersend Nederlands kampioen, Mark van Dijk. Het krachtverschil is dusdanig groot, dat Jochem niet aan judo toekomt en op een tomoe nage (offerworp) van Mark eindigt. Jochem maakt zich op voor de herkansing, waar hij Luca Meuris tegenover zich vindt. Jochem start meteen goed, gaat vol in de aanval en weet een heupworp te counteren, waarmee hij een waza ari scoort. Op de grond gaat hij door naar een sankaku houdgreep, die echter wordt afgekeurd omdat hij buiten de mat wordt ingezet. Vlak daarna weet hij Luca te werpen met een tai-o-toshi (armworp) wederom goed voor een waza ari, gevolgd door een verwurging en de partij is binnen. De volgende partij vindt Jochem Neil Laat tegenover zich, de nummer 3 van België. Jochem heeft op de grond duidelijk de overhand, krijgt Neil zelfs in een houdgreep, waar Neil zich echter op tijd weet uit te werken. Jochem neemt onbewust teveel risico (vergetend dat hij bij de -18 nog niet de sterkste is) en eindigt in een sankaku, waar hij niet meer weet uit te komen. Al met al een goed toernooi voor Jochem.

Danée is de laatste judoka van Judo Promotion Twente op zondag.
Yvette de Vos is (evenals om brons op het NK) letterlijk een maatje te groot. Met haar lange armen weet ze Danée uit haar pakking te houden en haalt de winst naar zich toe. De partij tegen Judith Kronberger gaat een stuk beter; met een aanvallende houding neemt Danée de leiding in de partij en scoort met een goede counterworp, gevolgd door kes gatame (houdgreep). Daarna is Lida Dollé de tegenstandster. Lisa is Nederlands kampioene -15 en winnaar van het meetmoment Espoir, een harde dobber. Danée blijft aanvallend judoën, waardoor ze met een heupworp een waza ari scoort, gevolgd door een houdgreep, eindigend met ippon. Een goede prestatie. In de kruisfinale wacht haar Carmen Dijkstra, eveneens kampioene NK -15 vorig jaar en Espoir dit jaar. Danée weet een Carmen een aantal keer lost te tillen, echter niet te werpen. In de golden score loopt ze uiteindelijk zelf op een heupworp, waarna het brons voor Danée is.