Met een zwaar bezet internationaal toernooi in Osnabrück en een toernooi in Slagharen, is het een druk weekend voor Judo Promotion Twente.

Ruben Vaandering verovert zilver op de Crocodiles Cup te Osnabrück.
Brons voor Linde Hanstede.

Ruben moet als eerste van de drie JPT’ers de mat op. Om 9 uur begint zijn toernooi. In een poule met 14 deelnemers uit Duitsland, Nederland, Denemarken en Engeland, weet Ruben dat het een zwaar toernooi zal worden. In de eerste ronde moet Ruben het opnemen tegen Johann Schmidke. Met een heupworp weet Ruben al snel een ippon te scoren. In de tweede ronde is Til Siegert zijn tegenstander. Ruben weet tweemaal een waza ari te scoren en sinds 1 februari j.l. is dit weer een ippon en dus is deze partij ook voortijdig beëindigd. In de halve finale moet Ruben het opnemen tegen Alexander Utczyk. Ruben weet met een overname (tani otoshi) een ippon te scoren en Ruben heeft de finale bereikt. In de finale is Efraim Francois de tegenstander. De judoka hebben al vaker tegen elkaar gejudood op andere toernooien. Ruben begint goed aan de finale, maar ook Efraim wilde winnen. Efraim is net iets handiger in het grondgevecht en Ruben komt in een houdgreep terecht. Ruben weet zich hier nog uit te bevrijden. De volgende actie levert geen score op, maar weer kan Efraim Ruben in een houdgreep krijgen. Ruben weet zich hier niet meer uit te bevrijden en moet genoegen nemen met het zilver. Naast een mooie medaille kijgen de prijswinnaars ook een mooi T-shirt als aandenken.

Na het blok van Ruben moet Marijn Hanstede de mat op. Marijn moet het opnemen tegen Mathijs van der Neut van Kenamju. De partij gaat gelijk op, maar gaande weg de partij krijgt Mathijs de overhand. Marijn krijgt twee shido’s, maar geen score tegen. In de golden score weet Marijn het ook nog 40 seconden vol te houden, maar een zeer verrassende lage schouderworp betekent voor Marijn een score tegen en het eind van deze wedstrijd. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van het zogeheten “Braziliaans systeem” krijg je pas een herkansing als jouw tegenstander in de halve finale staat. Dus Mathijs moet nog wedstijden winnen. Helaas voor Marijn verliest Mathijs zijn volgende partij en is Marijn uitgeschakeld.

De laatste JPT judoka die de mat op moest is Linde Hanstede. In de tweede ronde neemt Linde het op tegen Sofia Merico. Linde probeert te scoren met een uchi mata, maar dat lukt net niet. Een aanval van Sofia weet Linde mooi over te nemen met een tani otoshi en de eerste winst is binnen. Noa Michalski is de volgende tegenstander. Noa had in haar vorige partij laten zien dat ze kon knokken, maar de uchi mata van Linde is ook voor haar te veel. Linde heeft de halve finale bereikt, waarin ze het moet opnemen tegen Lea Stahlbock uit Berlijn. Lea heeft alle voorgaande wedstrijden met staande technieken gewonnen, maar Linde weet zich goed staande te houden. Op de grond heeft Linde wat meer problemen en uiteindelijk beslist Lea de wedstrijd met een armklem. (mag in Duitsland bij de -15) Nu moet Linde zich weer opladen voor de wedstrijd om het brons tegen Carla Tavares uit Luxemburg. De partij gaat redelijk gelijk op en Linde krijgt wat meer grip op de wedstrijd. Carla krijgt een shido voor in de mouw pakken en een shido voor te weinig aanvallen. Dit is wel een mooie voorsprong, maar het betekent nog niet dat je wint. Carla wil geen shido meer krijgen vanwege niet aanvallen, haar aanval is zo slecht getimed en uitgevoerd, dat ze een shido krijgt voor “zonder techniek naar de grond gaan” en deze derde shido betekent de winst voor Linde en het brons is binnen.
Het is een mooi toernooi om aan mee te mogen doen.
Sterke internationale deelname, een mooie sporthal, midden in het centrum gelegen. De families Vaandering en Hanstede hopen dat ze volgend jaar door wat meer mensen worden vergezeld naar dit toptoernooi.

Goud voor Danée Roseval en Noud Karperien

Slagharen levert 12 medailles op, waaronder 2 x goud. Dat is met 15 deelnemers van JPT een knappe prestatie.

Danée Roseval en Noud Karperien winnen al hun partijen met overmacht, zodat de gouden medaille welverdiend is.
Zilver gaat naar Nohade Riadi, Vincent Eidhof en Sem Kalwij. Brons is voor Femke Brouwer, Martin Evenberg, Fenne van Beek, Mark Seiger en Chiara Melisie. Hanneke Plaggemars ontvangt een beker voor de 4e plek.
Amber Goris moet geblesseerd stoppen.
De coaching en begeleiding was in handen van Remco van Dijk, Jochem van Dijk en Martin Evenberg, tevens de trainer van de locaties in Borne en Almelo. Door verplaatsing van de trainingen in Almelo van de zaterdag naar de vrijdag, kan hij tegenwoordig zijn eigen judoka weer begeleiden.
Dat is belangrijk, zo kunnen de (wedstrijd)trainingen beter worden aangepast op de leerpunten die voor onze judoka belangrijk zijn.