Met expeditie Robinson winnaar Carlos Platier Luna als grote publiekstrekker slaat De Judobond Nederland de plank raak. Voor de jeugd tot 12 jaar valt de rest van het programma in het niet bij het, onder begeleiding van Carlos zelf, meedoen aan een eigen versie van Expeditie Robinsons.

Het strijdtoneel is het Nationale Sportcomplex op Papendal, waar alles vandaag in het teken staat van Judo, JiuJitsu en Kobudo. De dagvoorzitter Edith Bosch (oud-wereldkampioene en eveneens winnaar van de Expeditie Robinsons) verzorgt voor de 1300 deelnemers de opening van de dag, waarna de judoka van 12 jaar en ouder, ouders en coaches als start een stukje theater krijgen voorgeschoteld:

‘Het gaat toch om winnen? Ja, het moet vooral leuk zijn, maar winnen is leuk en verliezen niet, toch? Dan gaat het toch om winnen? Waarna een stuk volgt met centraal een vader annex voetbalcoach die met zijn club moet toewerken naar een prettig en veilig sportklimaat binnen de club. Op hilarische wijze wordt duidelijk gemaakt dat het nog niet zo eenvoudig is voor ouders/coaches om volgens deze nieuwe denkwijze te werken. Zoonlief maakt duidelijk het geschreeuw en de bemoeienissen van zijn vader hélemáál niet leuk te vinden. Het levert situaties op met veel herkenning en de boodschap is hiermee duidelijk: stel je kind, de sporter, centraal en word en blijf positief.

Mark Vaandering volgt clinic Neil Adams

Mark Vaandering volgt clinic Neil Adams

Voor de ouders en coaches is er een scala aan workshops, waaronder een judoles van internationale grootheid Neil Adams tot het zelf aan de slag met koken voor (top)sporters onder leiding van de topsportkok van Papendal, Erik te Velthuis. Niets werkt beter dan zelf ervaren, zelf de ingrediënten door je handen te laten glijden, de geuren en kleuren te ervaren en, bovenal de eenvoud waarmee je met basisvoeding de heerlijkste en gezondste maaltijden voor (top)sporters op tafel zet.

Trainer Martin Evenberg worpshop (Top)sportkoken

Trainer Martin Evenberg worpshop (Top)sportkoken

Papendal kok Erik te Velthuis

Papendal kok Erik te Velthuis

Daarnaast werden we bijgeschoold met de laatste inzichten over doping, grensoverschrijdend gedrag en de nieuwste inzichten over trainerschap.

De judoka genieten ’s ochtends van clinics van toppers als Sanne van Dijk en Juul Franssen.

Clinic Juul Franssen

Clinic Juul Franssen

De groep -10 jaar

De groep -10 jaar

Niemand kan echter tippen aan Carlos Platier Luna, de winnaar van Expeditie Robinson. Het begint al met de meet-and-greet, waar het bij de oud-Oldenzaler een drukte van jewelste is. Iedereen heeft vragen, weinig over zijn judo, vooral gericht op de expeditie. Het niet echt kunnen doorbreken bij de judo heeft hem tot het uiterste gemotiveerd om bij expeditie Robinson tot en over de grens te gaan om nu wél kampioen te worden.

Manon, Carlos, Leonie

Manon, Carlos, Leonie

Ruud en Carlos

Ruud en Carlos

Ruud en Mark Huizinga

Ruud en Mark Huizinga

Noud en Carlos

Noud en Carlos

Cas en Carlos

Cas en Carlos

En wat is er mooier dan daarna, onder begeleiding van je held, je eigen expeditie te mogen beleven?

Expeditie Budodag touwtrekken

Expeditie Budodag touwtrekken

Ruben Wilbrink expeditie opdracht boogschieten

Ruben Wilbrink expeditie opdracht boogschieten

Linde Hanstede tijdens expeditie opdracht

Linde Hanstede tijdens expeditie opdracht

Expeditie Budodag

Expeditie Budodag

De 40 deelnemers van Judo Promotion Twente komen met alle geboden activiteiten ruim aan hun trekken. Zowel ouders als coaches als judoka hebben kunnen genieten van deze 6e editie van de Nationale Budodag.