Van de tien JPT judoka weten acht het erepodium in Beilen te bereiken.

Vier daarvan zijn zus en broer Emi en Taro Zwak en de gebroeders Ruben en Simon Vaandering.

Taro begint goed aan zijn toernooi door twee partijen te winnen. Daarna moet hij het opnemen tegen de latere nummers 1 en 2 en van deze judoka verliest hij. In de laatste partij gaat het erom of hij de derde plaats kan bemachtigen. Taro begint goed aan deze partij en scoort met een beenhaak (o uchi gari) een waza ari. Vlak voor tijd komt hij echter in een houdgreep en met al zijn kracht weet Taro bij 9 seconden, uit de houdgreep te ontsnappen en zo is de 3e plaats veilig gesteld.

Emi, Taro’s zus, maakt zich op voor de NK -15 jaar en dit toernooi is weer een mooi oefenmoment. Emi wint haar eerste partij met een zeer fraaie beenworp (o uchi gari) en haar tweede partij met twee waza ari’s. In de derde partij moet ze de winst laten aan de Nederlands kampioen bij de -18, Lois Klein. De volgende partij wint ze door twee waza ari’s te scoren, ook al is ze op achterstand gekomen. In de strijd om zilver gaat het lang gelijk op, maar een actie van Emi wordt overgenomen en ze belandt plat op haar rug.

1e plaatsen worden bereikt door Hanneke Plaggemars, Noud Karperien en Ruben Vaandering. Hanneke weet al haar vier partijen winnend af te sluiten, ze moet er wel hard voor werken. Aan de kant weten de coaches niet welke kant het op zal gaan, maar Hanneke weet zelf te scoren en zo de winst naar zich toe te trekken.

Ook Noud moet vier partijen judoën en ook hij weet ze allemaal te winnen. Drie ippons scoort Noud, waaronder tweemaal met een zeer mooie beenveeg (barai). De laatste partij beslist Noud met een waza ari, met een beenhaak (o uchi makikomi).

Ruben heeft het iets eenvoudiger dan zijn bovenstaande judomaatjes. Ruben weet zijn drie partijen allemaal voortijdig te beëindigen door een ippon te scoren. In de laatste partij weet hij een ippon te scoren met een hele mooie heupworp (uchi mata).

Simon Vaandering weet een 2e plaats te behalen. Hij wint zijn partijen met schouderworpen en verliest een partij maar nipt. Hij heeft een voorsprong, komt echter later in de wedstrijd in een houdgreep terecht.

3e plaatsen zijn er voor Taro en Emi Zwak en Chiara en Matteo Melisie.

Chiara Melisie weet in haar klasse een 3e plaats te bereiken en dit is voor haar een zeer goede prestatie in haar eerste jaar als -15 judoka.

Haar tweeling broer Matteo begint met twee verliespartijen aan het toernooi. Hij liet zich niet uit het veld slaan door deze slechte start. In de volgende twee partijen weet hij de winst naar zich toe te trekken door slim te judoën en in de eerste partij te scoren met beenworp(o soto otoshi) en armworp (tai otoshi). Ook een verwurging zit, Matteo krijgt echter net niet genoeg tijd om de verwurging om te zetten in winst. In de laatste partij weet hij te scoren met een 2 beenworpen (ko soto gari en een o soto gari) en de 3e plaats is binnen.

De zusjes Elisa en Guilia Melisie weten niet bij de eerste drie te komen, wel hebben beiden goede partijen gejudood. Guilia heeft de pech twee partijen te verliezen op ”beslissing van de scheidsrechter”.

De coaches Mark Vaandering en Ferry Evenberg gaan met een goed gevoel weer van Beilen naar Twente, want de judoka hebben allen goed gepresteerd met goed technisch judo.