Op het zaterdag gehouden 41eBartjetoernooi te Assen worden Nohade en Danée eerste in hun klasse.

De zestien jarige Danée wordt ingedeeld in de leeftijdsgroep van de senioren, ondanks het leeftijdsvoordeel voor haar tegenstanders, weet Danée alle wedstrijden te winnen. De eerste wedstrijd scoort Danée tweemaal een waza ari. De tweede partij gaat wat moeizamer, maar na twee minuten scoort Danée ook hier een waza ari en dit blijkt voldoende voor de winst. In de finale komt Danée zelf niet tot scoren, maar omdat haar tegenstander haar probeerde te beletten om te judoën, krijgt zij van de scheidsrechters wel de shido’s. Uiteindelijk wint Danée met een ippon, want haar tegenstander heeft drie shido’s gekregen.

Danee Roseval kampioen in Assen

Danee Roseval kampioen in Assen

Nohade, die vorige week nog actief was op het NK, heeft nog wat van haar goede vorm behouden. Nohade komt wel in een gewichtsklasse hoger uit, maar ook deze zwaardere tegenstanders zijn niet tegen haar opgewassen. Ondanks dat ze moet wennen aan de zwaardere tegenstanders weet ze alle vier de wedstrijden af te sluiten met een ippon.

In dezelfde gewichtsklasse komt Femke Brouwer uit. Femke weet de eerste twee wedstrijden overtuigend te winnen. De halve finale verliest ze echter, waardoor ze in de herkansingsronde terechtkomt. Ze pakt snel de draad weer op en ze weet met mooie o uchi gari’s weer twee partijen te winnen. De wedstrijd om de tweede plaats is de herhaling van de halve finale en weer moet Femke de winst aan haar tegenstander laten. Een mooie 3eplaats is Femke’s beloning voor haar inzet en haar goede judo.

Jochem van Dijk (Borne) 3e in Assen

Jochem van Dijk (Borne) 3e in Assen

Ook derde wordt Jochem van Dijk die, net als Danée, in een hogere leeftijdsklasse is ingedeeld. Jochem maakt het wel heel spannend. De eerste twee partijen worden door Jochem in de “Golden score” beslist. De tweede partij weet hij zelfs, met de eerste actie in de GS, met een ippon voor een zeer fraaie o goshi te beslissen. De halve finale weet Jochem een waza ari te scoren met uchi mata en beslist hij de partij met een armklem. In de finale, tegen een duidelijk oudere judoka, moet Jochem zelf afkloppen in een armklem. Ook de wedstrijd om de tweede plaats weet Jochem niet in winst om te zetten en hij moet genoegen nemen met een 3eplaats.

Verena van de Werf weet bij de senioren ook beslag te leggen op een 3eplaats. De twee senioren dames in deze poule eindigen op de plaatsen 1 en 2. Van de junioren bleek Verena de beste te zijn, zoals ze dat ook in Hoogeveen al was. Daar waren namelijk dezelfde junioren aanwezig.

Femke, Nohade en Verena 3e, 1e en 3e

Femke, Nohade en Verena 3e, 1e en 3e

Marijn Hanstede levert, wat mij betreft, de beste prestatie van de JPT judoka, ook al wordt hij ‘maar’ vierde. Hij moet de meeste partijen judoën, namelijk zeven en in deze partijen laat hij zijn beste judo zien van het hele seizoen. Twee partijen verliest Marijn, maar in beide partijen heeft hij zeker kansen. De andere vijf wedstrijden weet hij allemaal te winnen door zijn favoriete worp toe te passen, namelijk  de o uchi gari.

Ook een 4eplaats is er voor Mark Seiger. In de senioren klasse tot 73 kg komt Mark steeds beter tot zijn recht. Met mooie aanvallen met o uchi gari zet Mark de tegenstanders onder druk, waardoor hij ook ruimte krijgt om met uchi mata te scoren. Door te onstuimig aan te vallen geeft hij tegenstanders ruimte om over te nemen, wat dan ook gebeurd. Hierdoor moet Mark genoegen nemen met een 4eplaats.

De andere JPT deelnemers Emi Zwak, Linde Hanstede, Luc van Burik en Luca Dikken weten geen podium plaats te bemachtigen. Wel vermeldenswaardig is de mooie winst partij van Luc, die door goed te reageren zijn tegenstander in de houdgreep kan houden. Ook Luca, die na lang blessure leed weer mag judoën, weet twee partijen mooi te winnen. Zijn gretigheid wordt in de overige partijen door zijn tegenstanders met overnames afgestraft.