Aan dit veertigste Wintertoernooi werd door 15 JPT-judoka deelgenomen. Dit eerste toernooi van 2019 zorgde wel voor wat veranderde verhoudingen, aangezien een aantal judoka in een hogere leeftijdsklasse is terecht gekomen.

De zusjes Giulia en Chiara Melisie wisten beiden een 2e plaats te behalen. Giulia deed dat bij het Opstaptoernooi door 4 partijen te winnen en maar 1 partij te verliezen. Chiara kwam uit in de klasse tot 40 kg. bij de dames tot 15 jaar. Op wedstrijdpunten kwam Chiara door de poule. Maar in de finaleronde wist ze voldoende partijen te winnen om in een extra ronde te moeten uitmaken wie met de 2eplaats naar huis mocht gaan. In de eerste wedstrijd in de barrage wist ze weer te winnen van haar tegenstander. Hierna moest ze het opnemen tegen een meisje waar ze de eerste ronde van had verloren, Chiara paste haar judostijl aan en wist met een mooie o uchi gari een ippon te scoren en revanche te nemen voor haar verliespartij eerder in het toernooi.

Als derde eindigde Ruben Wilbrink, die eindelijk na veel blessureleed weer op de weg terug lijkt. Zijn klasse, de -15 tot 60 kg. is een zwaar bezette klasse, dus voor Ruben was dit eremetaal weer een mooie opsteker. Simon Vaandering werd in de klasse –10 jaar tot 27 kg. ook derde. Met goed judo wist hij zijn zwaardere tegenstanders toch te vloeren of in een houdgreep te houden. Simon judode voor de eerste keer in deze gewichtsklasse. Mark Seiger wist ook weer een derde plaats mee te nemen naar huis. Bij de heren senioren tot 73 kg. wist Mark met spectaculaire partijen weer 30 dan punten te scoren. Hanneke Plaggemars wist bij de meisjes – 10 jaar tot 36 kg. ook een derde plaats in de wacht te slepen. Ook voor Hanneke was dit weer een opsteker, aangezien ze dit seizoen nog niet veel had gewonnen.

Noud Karperien, nu uitkomend bij de -12 jaar, was een van de judoka die in een andere leeftijdscategorie was terecht gekomen. Met drie winst partijen kwam hij de poule door, maar in de eindronde had hij het een stuk moeilijker. Door 1 partij te winnen op beslissing van de scheidsrechter en 1 partij te verliezen met ippon werd Noud uiteindelijk 4e, op grond van het aantal behaalde wedstrijdpunten. Ook vierde werd Verena van der Werf, bij de dames senioren. Jammer voor Verena was dat zij een gewichtsklasse zwaarder moest meedoen, omdat er geen dames onder de 57 kg. aanwezig waren. Ruben Vaandering werd ook vierde, na een zwaar toernooi met ook een extra barrage, omdat er drie judoka gelijk geëindigd waren.

4e plaats voor Ruben Vaandering

4e plaats voor Ruben Vaandering

Matteo Melisie eindigde ook op een 4eplaats. Matteo heeft zes wedstrijden moeten judoën, waarvan er drie in een golden score eindigden. Matteo was na 6 minuten judoën aan het eind van zijn krachten en verloor deze laatste partij, waardoor hij 4ewerd. Een extra vermelding verdient Sem Kalwij, eveneens uitkomende in een nieuwe leeftijdscategorie. Al hoewel hij als vierde het toernooi beëindigde, heeft hij in zijn poule het beste judo laten zien. Met verschillende technieken wist hij tot score te komen, maar kleine foutjes van Sem leidden tot twee onnodige verliespartijen, waardoor hij genoegen moest nemen met een vierde plaats. Madelief de Wit werd ook vierde, zij kwam in dezelfde poule uit als Giulia.

4e plaats voor Sem Kalwij in Dedemsvaart

4e plaats voor Sem Kalwij in Dedemsvaart

Geen eremetaal was er voor Imke Geselschap en Roosmarijn de Wit, die beiden voor het eerst bij de -15 jaar meededen. Jop Oude Nijhuis wist ook geen eremetaal te winnen, maar nog wel 10 punten mee te nemen voor zijn danexamen (zwarte band). Voor iemand die drie jaar niet op een wedstrijdmat heeft gestaan en met wedstrijden is gestopt na de -15 jaar en nu opeens bij de senioren zwaargewichten moest meedoen, een hele mooie prestatie.