Judo Promotion Twente heeft er weer 4 bruine band judoka’s bij. Het examen voor bruine band is het laatste examen dat je bij je eigen club kunt afleggen.

Behalve dat judo heel erg leuk is, kun je er ook heel goed in worden. Dat bewezen Emi, Linde, Femke en Marijn.

De weg naar bruine band

Bruine band word je niet zomaar. Daar gaat een lange weg aan vooraf. Wanneer je begint met judo, heb je de witte band. Je eerste examen mag je op voor de gele slip. Slipexamens zijn tussenstappen tussen de bandexamens. De beloningen tussen de grotere mijlpalen.

Na ongeveer twee jaar behaal je de gele band. Daarna ga je, met tussenstappen van slipexamens, door naar de oranje, de groene en de blauwe band. Met, zo rond je 14e, het bruine band examen. Waar je voor je eerste examen 1 worp en 1 kanteltechniek met houdgreep moet laten zien, is dat inmiddels gegroeid naar 30 worpen en 20 kanteltechnieken met een houdgreep, armklem of verwurging. Waar je voor je examen tot de groene band niet kunt zakken, is dit met de bruine band wel degelijk het geval.

4 judoka’s met glans geslaagd.

Femke Brouwer, Emi Zwak en Linde en Marijn Hanstede slaagden echter met glans. Niet verwonderlijk, gezien het aantal trainingsuren dat deze judoka’s maken. Linde traint zelfs fulltime bij het Regionaal trainingscentrum in Enschede en is daarvoor overgestapt naar de LOOT-school Het Noordik.
Met 4 tot 9 uur trainen per week bereik je een veel hoger niveau dan wanneer je alleen recreatief lekker één keertje per week traint.

Kyugraden en Dangraden

Bruine band wordt ook wel 1eKyu genoemd. Ze worden gevolgd door de Dangraden, die wij kennen als de zwarte band.

Op naar zwart

Judo Promotion Twente heeft nu zo’n 20 bruine en zwarte band judoka’s, die verder trainen voor de 1een 2eDan.

Femke Brouwer behaalt bruine band

Femke Brouwer behaalt bruine band

Marijn, Emi en Linde geslaagd voor bruine band

Marijn, Emi en Linde geslaagd voor bruine band