Zaterdag 9 maart 2019, Den Haag

Vandaag is een spannende dag voor 3 judoka van Judo Promotion Twente. Zij hebben zich namelijk gekwalificeerd voor het NK onder de 18 jaar en mogen zich hier meten met de beste judoka uit Nederland.

Voor JPT nemen deel Jochem van Dijk in de -81 (Borne), Nohade Riadi in de -44 en Linde Hanstede in de -57(beiden uit Almelo). Alle drie de judoka gaan in Almelo naar school en hebben aan het Noordik een LOOT status. Hiervoor draaien ze een fulltime programma aan het RTC in enschede.

Linde Hanstede scoort ippon op NK -18 jaar

Linde Hanstede scoort ippon op NK -18 jaar

‘s Ochtends vroeg mag Linde als eerste beginnen. Dat zij als 13 jarige zich überhaupt heeft gekwalificeerd is al een topprestatie. Ze opent het toernooi sterk, ze houdt zich netjes aan de gestelde opdracht en kan zich eigenlijk de hele wedstrijd meten met haar tegenstander. Helaas weet ze niet tot scoren te komen en moet ze haar eerste wedstrijd verliezend afsluiten. In haar tweede wedstrijd herpakt ze zich, en weet ze haar tegenstander binnen 20 seconden met een prachtige uchi-mata te werpen. In haar derde partij moet ze tegen een laatstejaars, terwijl ze zelf eigenlijk nog een jaar te jong is. Deze 3 jaar leeftijdsverschil brengen een fysiek en mentaal verschil met zich mee dat haar tegenstandster toch het voordeel geeft. Ondanks dit hoeft Linde pas na 4 minuten haar meerdere te erkennen in haar tegenstander en heeft ze laten zien dat ze op dit niveau zeker kan meekomen.

Later in de middag hoeven Jochem en Nohade pas aan te treden.

Nohade scoort waza-ari in partij om brons

Nohade scoort waza-ari in partij om brons

Nohade moet tegelijkertijd met Jochem judoën. Zij begint haar toernooi voorspoedig, ze opent het toernooi met een snelle ippon tegen Zoe van der Burgt van Judo Club Berlicum. Hiermee haalt ze de kwartfinale, waar ze wint van Maira Medema. In de halve finale moet ze het opnemen tegen Julie Beurskens. Hier heeft ze in het verleden al tegen moeten judoën, maar ze weet vandaag niet van haar te winnen. Zo moet ze het om de derde plek opnemen tegen Joshlyn Supusepa. Hier heeft ze op veel grote toernooien dit jaar al tegen moeten judoën. Supusepa is door de bond geselecteerd om in het internationale traject mee te doen. Maar dit toernooi laat Nohade zien dat ze heel dichtbij komt. Ze weet zelf een waza-ari te scoren en verliest eigenlijk alleen omdat ze te hard op zoek gaat naar het beslissende punt. Zo moet ze tevreden zijn met een 5e plaats.

Jochem van Dijk scoort bijna met uchi-mata tegen finalist

Jochem van Dijk scoort bijna met uchi-mata tegen finalist

Jochem moet zijn eerste partij tegen een jongen waar hij 2 weken eerder nog van had verloren op het meetmoment in Antwerpen. Hij weet deze keer nog niet te winnen maar laat wel zien dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Met iets andere keuzes in zijn tactiek kan de volgende keer het kwartje zomaar anders vallen. Zijn tweede partij judoot hij tegen de kampioen van Oost Nederland, hier verloor hij op de kwalificatie voor het NK nog van. Maar deze keer zijn de kaarten anders geschud. Met een gecontroleerde en aanvallende aanpak weet Jochem zijn tegenstander twee keer onderuit te vegen en weet zo zijn partij te winnen. Hierna laat hij zien wat voor wilskracht hij bezit. In zijn volgende partij valt Jochem ongelukkig en land op zijn vingers, hij breekt hierdoor zijn middelvinger. Na hem recht te zetten en in te tapen stapt hij terug de mat op en maakt binnen 10 seconden het winnende punt. Hierna moet hij vrij vlot weer de mat op. Maar met een gebroken vinger is vastpakken lastig, als het dan je dominante hand is wordt het judoën wel heel lastig. Toch toont hij in deze partij wederom zijn klasse en enorme vooruitgang in het afgelopen jaar. Hij moet wel het onderspit delven in deze partij, maar dit gebeurt op basis van drie straffen. Ondanks zijn gebroken vinger en daardoor gehandicapte judostijl weet zijn tegenstander hem geen seconde in gevaar te brengen. Echter is Jochem s’ eigen judo volledig ontregeld en kan hij geen aanval plaatsen.