Venray – Buiten heersen tropische temperaturen en ook binnen loopt de temperatuur flink op. Dat weerhoudt de bikkels van Judo Promotion Twente er niet van om er vol voor te gaan.

Strijdtoneel is Sporthal De Wetteling in Venray. Met meer dan 1700 deelnemers uit 30 landen is dit één van de sterkst bezette toernooien van Nederland. De (sub)top uit de deelnemende landen treft elkaar hier en de resultaten worden geregistreerd op ‘judoinside’, het portaal waar alle judoka’s met hun belangrijkste resultaten te vinden zijn.

Zaterdagochtend
Vandaag is de -10, -12 en -15 jaar aan bod.
De start is aan Simon Vaandering (-10, -24 kg), onze jongste belhamel op dit toernooi. Simon vindt het erg spannend, het is zijn eerste grote toernooi.
Zijn eerste partij tegen de Belg William Happe beslist Simon met een houdgreep. Hierna staat Simon al een stuk zekerder op de mat en Mathias Deghislage wordt met een o uchi gari (beenworp) vol op zijn rug gelegd. Hiermee bereikt Simon de finale en hij mag met zijn coach Mark Vaandering (jazeker, zijn vader) naar de finalehal om te strijden om het goud. De finale is tegen Milan Verstraeten, die net iets sneller is en Simon met een ippon seoi nage (schouderworp) op zijn rug legt. Simon mag zich op het podium het zilver om laten hangen.

Ruben Vaandering (-12, -27 kg) heeft vorig jaar al meegedaan en toen verloren om brons. Zijn doel is om dit jaar een stapje verder te komen. Het feit dat zijn broertje het zilver heeft gehaald maakt de druk erg groot.
Ruben begint aan zijn eerste partij tegen Ezra Sousan. Deze party verliest hij doordat Ezra een mooie ko uchi makikomi maakt. Ruben moet zich nu weer goed focussen op zijn tweede partij tegen Leonard Franz. Tegen deze Duitse judoka komt hij met een waza ari op voorsprong door een o goshi (heupworp) en weet hierdoor de partij te winnen. De 3e partij gaat tegen Mansur Baikhotov. Deze party weet Ruben naar zich toe te trekken door Mansur met een mooie kanteltechniek in een houdgreep te draaien en tot ippon te controleren.
Na deze partij mag Ruben om brons gaan strijden in de finale hal.
Boyd van Dinter is zijn tegenstander in deze wedstrijd. Ruben komt na 1 min met een waza ari achter te staan. Na hard werken komt hij weer gelijk. Boyd krijgt nog 1 straf omdat hij buiten de mat stapt en dan gaat de zoemer. De scheidsrechter beslist wie er met een medaille naar huis mag en dit wordt Ruben, omdat Boyd een shido heeft.

Zaterdagmiddag
’s Middags is het de beurt aan de -15 jaar. Linde Hanstede (-57 kg), Luca Dikken (-55 kg)  en Ruben Wilbrink (-60 kg).
Linde weet 1 partij te winnen met vol punt voor o uchi gari (beenworp) tegen Johanna Feuerstein. Ze verliest van de Belgisch kampioene Emma Stragier met een waza ari en is dan haar focus kwijt en verliest van Piatsura Anhelina.
Luca Dikken en Ruben Wilbrink vechten voor wat ze waard zijn, komen echter niet tot scoren.

Zondagochtend
Nu mogen de judoka’s tot 18 jaar de tatami betreden.
Onze eerste troef is Nohade Riadi (-48 kg), die haar opdracht volhoud: eerste de controle, dan pas aanvallen. Dit naar aanleiding van het toernooi in Coimbra (Portugal) afgelopen weekend.
Nohade gaat in de partij tegen Marie Heeb (nummer 3 van Duitsland) goed van start: ze domineert de partij, scoort al snel een waza ari met een o uchi gari (beenworp), om de partij af te maken met een tai o toshi (armworp). Hierna neemt ze het op tegen Katharina Loeb (nummer 1 van Duitsland ’18). Nohade scoort na ruim een halve minuut een waza ari met een uke goshi (heupworp), om op de grond een ippon te scoren met kesa gatame (houdgreep). In de finale wacht haar de Engelse Summer Shaw (nummer 2 van Engeland) die de wedstrijd spannender maakt.Nohade drukt Summer in de verdediging en probeert een uchi-mata, waarbij Summer op haar buik landt. Ze countert een uchi-mata van Summer, die net niet tot een score leidt. In de golden score maakt ze een gewaagde aanval met een ura nage, waarmee ze waza ari scoort en het goud is binnen.

Zondagmiddag
’s Middags komen Twan Weber, Marijn Hanstede en Jochem van Dijk nog in actie. Jochem van Dijk weet een partij met ippon te winnen tegen Ludovic de Smet, om daarna te verliezen van Jef Bruggeman (nummer 2 van Vlaanderen).

Hiermee komt de winst voor Judo Promotion Twente op 1 maal goud, zilver en brons.