Markelo
In Markelo hebben Danée en Daniël hun examen voor 1e Dan afgelegd onder toeziend oog van de Dangradencommissie van Oost-Nederland.

Danée Roseval
De 1eDan behalen is de kroon op een langjarig traject. Danée is begonnen met judo op haar vijfde jaar en is nu 18 jaar. Daniël heeft er iets langer overgedaan. Hij is begonnen als 6-jarige en is nu 23 jaar. De vertraging is mede veroorzaakt door heftig blessureleed waardoor Daniël een periode van ruim 2 jaar niet kon en mocht judoën. Daarna kon hij langzamerhand zijn trainingen weer gaan opbouwen.
Omdat Danée 100 wedstrijdpunten had behaald, hoefde zij geen kata te laten zien. Zij moest een programma staand en op de grond doen. De examinatoren gaven een opdracht om een bepaalde worp te doen. Ze deden dit in het Japans, dus je moest ook het Japans hebben geleerd. Alle opdrachten kon Danée uitvoeren met haar partner Jorrit van Assen. De laatste maanden hadden ze veel geoefend en extra trainingen op zondagochtend gevolgd bij Rene Bogaarts, een van de examinatoren van het district. Bij de generale repetitie een week geleden ging alles nog niet van een leien dakje, maar er een week extra mee bezig zijn, zorgde ervoor dat Danée zaterdagmiddag kon pieken.

Danée Roseval

Danée Roseval

Daniël Timmerman
Daniël wist aan het begin van het seizoen nog niet of zijn lichaam de trainingen wel aan zou kunnen. Gaandeweg het seizoen ging
het steeds beter en in februari besloot Daniël: ”Ik ga in juni examen doen voor mijn 1edan. Ook al heb ik geen punten, ik ga het Go No Sen kata leren en dan moet het lukken.” Met zijn partner Duco van Buuren werd stevig geoefend om alle stof onder de knie te krijgen. Het ging op de training steeds beter en de laatste maand werden de puntjes op de i gezet. Maar de spanning steeg ook en hoe dichter de examendatum naderde hoe zenuwachtiger Daniël werd. Hij wilde er alles aan doen om zijn zwarte band te halen, want na de vakantie gaat Daniël voor een stage naar Nieuw-Zeeland en hij wil daar graag met een zwarte band de mat opstappen. Dus werd weer geoefend en Duco was een gewillig slachtoffer, hij liet zich werpen, verwurgen en bijna plat drukken om Daniël te helpen zijn 1edan te halen. Afgelopen zaterdag liep het dus ook als een trein. Het kata ging helemaal goed en ook het staande -en grondprogramma verliepen vlekkeloos. De jury maakte bij de uitreiking van de banden bekend dat Daniël een 8+ had gekregen voor alle onderdelen, als enige judoka van dit blok.

Daniël Timmerman

Daniël Timmerman

Belang goede uke’s
Extra vermeld moeten worden Jorrit en Duco, want zij hebben veel van hun trainingstijd opgeofferd om als uke (valpartner) voor Danée en Daniël te fungeren. Zonder goede partner is het heel moeilijk om een succesvol examen te doen. Dus heren, bedankt voor jullie inzet!

Wij als JPT-trainers, Rita, Martin en Ferry zijn weer heel blij dat beide kandidaten hun zwarte band hebben gehaald, want dat is toch waar je op hoopt als kinderen beginnen met judo. Wij hopen ook dat zij verder gaan voor hun 2e dan en dat er nog veel andere judoka volgen die hun 1edan halen.