Ommen
De weergoden zitten mee wanneer de judoka’s van Judo Promotion Twente in Ommen hun jaarlijkse kamp houden.

Aankomst op Emsland
Vanaf half zeven arriveren auto’s met judoka’s: de meesten gaan buitelend van energie op zoek naar hun kamer, een enkeling kijkt de drukte nog even aan: het is ook niet niks, een kamp met zoveel mensen. Voor sommigen is het de eerste keer en daarmee wel spannend. Niet alleen voor de judoka’s, ook ouders hebben het er moeilijk mee.

Tegen half acht worden de ouders vriendelijk weggewerkt en kan het kamp echt beginnen. De jongere judoka rennen door de gangen terwijl de begeleiders en groepsoudsten het rustiger aan doen. Zij zijn ‘oude rotten’ en weten wat hen nog te wachten staat.

Puck de kamphond
Onze Puck is helemaal in haar element. Een roedel met zoveel mensen, gewoon geen tijd om te eten. Geweldig. Sprintend van speelveld naar zaal, iedereen moet in de gaten worden gehouden. Iedereen die behoefte heeft aan een knuffel weet haar ook te vinden.

Puck de kamphond

Puck de kamphond

Kennismakingsspel
Voor de activiteiten van dit weekend zijn groepen gemaakt met in iedere groep kinderen van klein tot groot. Om elkaar beter te leren kennen binnen het groepje, wordt begonnen met een kennismakingsspel.

Smokkelspel
Na een hapje en een drankje gaat het avontuur beginnen: met zijn allen in het donker het bos in voor het smokkelspel. Best spannend, ook al heb je een zaklantaren bij je. De lichtflitsen zorgen voor nog meer sensatie.

 Slapen
Vol adrenaline komt de groep na elven terug op het kamp. Van slapen is voorlopig nog geen sprake. Waar de meesten thuis al uren in dromenland zouden zijn, is het nu veel te leuk om te gaan slapen. Pas na één uur wordt het in de meeste kamers rustig.

Ochtendgymnastiek
’s Ochtends begint Jochem fanatiek met de ochtendgymnastiek, waaraan niemand ontsnapt.

Ochtendgymnastiek

Ochtendgymnastiek

Boodschappen XXL
Ondertussen halen Marjolein en ik de volgende lading boodschappen, 14 broden, die er voor een groot deel in gaan. Marjolein heeft vrijdag s’ al met Twan enkele boodschappenwagens vol aangesleept, ’s middags gaan we in herhaling met 4 karren vol. We worden al met vreugde begroet bij de Lidl.

Zeskamp
Terwijl Marjolein en ik na het ontbijt gaan inslaan voor de barbecue en andere maaltijden die we nog krijgen, wordt door de kinderen een zeskamp gespeeld. Ferry houdt van alle activiteiten dit weekend trouw de score bij, zodat er iedere ronde ook een winnaar wordt vermeld.

Dierengeluidenspel
Omdat er regen wordt verwacht, besluiten we niet te gaan zwemmen. Met de leiding bespreken we het alternatief: gekozen wordt voor het dierengeluidenspel. De meest vreemde dieren passeren de revue, Jochem spant de kroon met een goudvis. ‘Blub’ is natuurlijk een veel voorkomend geluid in het bos. Jaja.

Barbecue
Een barbecue met zoveel mensen is een kwestie van geduld, maar uiteindelijk zit iedereen vol en kan na een pauze begonnen worden met het avondspel: De Dude

Wie is de Dude
Met een opblaaspop groter dan ik ben (niet zo moeilijk, ik weet het) moeten de teamleiders (en later alle teamleden) iets uitbeelden. Dit moet geraden worden door de teamleden. Alleen is iedereen zo enthousiast, dat de kids elkaar onbewust helpen door ook voor de andere teams mee te raden.

Joes met De Dude

Joes met De Dude

Slapen
Het slapen gaat deze avond toch wel vlotter, op één slaapzaal na, of niet Femke, Emi, Linde Chiara en vermoedelijk nog meer dames? Geeft niets, Jochem vergeet niets, dus dat wordt leuk morgenvroeg met de ochtendgymnastiek.

Wanneer de jeugd op bed ligt besluit de leiding met de groepsoudsten het spel nog eens over te doen. Nu de versie van 16 jaar en ouder. Wat een sfeer, geweldig.

Ochtendgymnastiek 2
Iedereen is (natuurlijk helemaal vrijwillig) aanwezig op het veld.

De start met een dansje op muziek wordt met wisselend enthousiasme begroet.

Jochem, wiens stemvolume berucht is, staat met een fles drinken op het veld en Sem Sterckel als megafoon. Ja Jochem, tegen zo’n weekend zijn zelfs jouw stembanden niet bestand.

Met de verschillende teams tegen elkaar worden allerlei estafette-opdrachten gedaan. Hier gaan de meesten toch wel helemaal los. Zelden heb ik ze zo actief gezien zo vroeg op de dag.

Spelochtend
Na het ontbijt moet iedereen vast zijn/haar tas inpakken, waarna door de teams een spelochtend wordt gehouden, terwijl Marjolein en ik de zoveelste fruitronde met drinken klaarzetten.

Spelochtend

Spelochtend

Opruimen en verzamelen
Dan begint het leukste gedeelte van het kamp: opruimen en schoonmaken. Ferry laat tijdens de lunch de verschillende gevonden voorwerpen zien, waarvan het grootste gedeelte weer met de eigenaar wordt verenigd.

Klaar voor vertrek

Klaar voor vertrek

The end
Ondertussen stromen de meeste ouders binnen, tot iedereen is opgehaald en ook de leiding naar huis gaat.
De meeste kinderen zijn amper Ommen uit, voordat ze in de auto al in slaap vallen.

Een supergeslaagd weekend, teambuilding met jong en oud, recreatief tot topjudoka’s, allemaal samen één groot feest.

Nawoord
Marjolein, bedankt voor de goede zorgen voor de innerlijke mens.
Ferry en Martin, bedankt voor het zorgen dat alles goed verloopt.
Jochem, bedankt voor het lenen van je stem wanneer de groep moest worden toegesproken. Die was zondag ook een beetje vertrokken. Blub, blub.
Lisa, Rick, Sem, Danée, Rosalie, Twan, Luc, Hugo, Vincent, Bart, Laurens, Eva-Loes, Linde, Femke, Marijn, Verena, Mariëlle en Emi, bedankt voor het begeleiden van de groepen als groepsleider dan wel groepsoudste.
Lisa, super dat je hiervoor vanuit Maastricht bent gekomen.
Marjolein, Sanne, Marleen en Inge, bedankt voor de voorbereidingen.

Allemaal bedankt voor je inzet, ook degenen die we zijn vergeten. Op naar volgend jaar. Op naar het volgende onwijs leuke weekend.

Rita Evenberg.