Afgelopen zaterdag werd het 2e Vanentoernooi van Judo Promotion Twente gehouden in Borne in het gymlokaal ’t Wooldrik.

De veelal jonge deelnemertjes waren afkomstig uit Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Nijverdal.

Kennismaking

De vanencompetitie is vooral bedoeld om op laagdrempelige manier kennis te maken met het wedstrijdjudo. Voor bijna 40 van de kleine 100 deelnemers was het hun eerste judotoernooitje. Bij de indeling wordt niet alleen gekeken naar leeftijd en gewicht, de ervaring speelt een even grote rol.

Vanensysteem

Behalve een prijs in de vorm van een beker of medaille, krijgt ieder kind ook punten voor de Vanencompetitie. Voor iedere ronde dat je meedoet, krijg je 25 punten. Daarnaast krijg je punten per gewonnen wedstrijd. Voor iedere 100 punten die je behaalt, krijg je een vaan. De vanen lopen, gelijk aan de judobanden, van witte vaan naar geel, oranje, groen, blauw en bruin naar zwart.
De Vanentoernooien van JPT maken deel uit van een groter geheel aan Vanentoernooien, waar ook punten kunnen worden gehaald.

Begeleidende rol scheidsrechter

Het vraagt nogal wat van een kind om mee te doen aan een judowedstrijd: je staat in je uppie op de mat, met een ‘tegenstander’ tegenover je en een heuse scheidsrechter om de partij te begeleiden.
Die begeleidende rol is van de scheidsrechter erg belangrijk: niet meteen straffen, alle beslissingen uitleggen aan de judoka’s en de kinderen op die manier leren omgaan met de regels van de wedstrijden en te wennen aan de spanning die dit voor de meesten met zich mee brengt.

Persoonlijke ontwikkeling

Meedoen aan wedstrijden doe je niet (alleen) om kampioen te worden: je leert omgaan met de spanning die dit met zich meebrengt, met winst en verlies, met de confrontatie aangaan met niet alleen een tegenstand(st)er, maar vooral jezelf. Het lijkt net het echte leven.

 Zoveel mogelijk samen oefenen

Omdat je met een judotoernooi altijd maar kort op de tatami staat, is gekozen voor een opzet, waarbij iedere ronde een gezamenlijke warming-up wordt gedaan, waarbij je meteen een beetje went aan al die andere kinderen en door het bewegen en samen bezig zijn, de spanning meteen wat zakt. Wanneer na afloop de vanenpunten worden uitgerekend, wordt opnieuw gezamenlijk gejudood, om zo de ervaring die je opdoet, nog groter te maken.

Judo = duo

Judo = duo

Zelfs voor een kleinschalig toernooi als dit, heb je zo’n 20 vrijwilligers nodig: hierbij willen we dit keer Thea van der Werf in het zonnetje zetten. Een judomoeder, die al sinds haar dochter 14 jaar geleden met judo begon, ons ondersteunt als vrijwilliger.

De resultaten:

Uiteindelijk is het natuurlijk leuk, dat je mag afsluiten op een echt podium.
Kampioen werden Thomas van Zwol, Guus van Tongeren, Layla Maatman, Giulia Melisie, Quinten Creutzburg, Stijn Meijer, Roosmarijn de Wit en Guusje Bekhuis.
Zilver ging naar Binck de Lizer, Mai-Lee Maholetti, Emma Alblas, Tias Fikkert, Fleur Beijen, Simon Vaandering, Maaike Wolters, Floris Mittendorf, Rick Japin, Tristan te Kulve, Nora SImens en Thijs Kamphuis.
Brons was voor Joris Alblas, Lieke Westerhof, Leon Ooitink, Tim Japin, Tymo Zandink, Noah Abdoel, Joes Nijhof, Luc Sevensma, Lisa Doldersum, Omar Darwies en Roy Eenkhoorn.

Prijswinnaars blok 3

Prijswinnaars blok 3

Prijswinnaars blok 2

Prijswinnaars blok 2

Prijzen worden uitgereikt

Prijzen worden uitgereikt

Daarnaast behaalden de volgende judoka’s een Vaan:

Witte Vaan: Joris Nijmeijer, Noah Abdoel, Tim Japin en Tias Fikkert
Gele Vaan: Guusje Bekhuis, Roosmarijn de Wit, Elisa Melisie en Simon Vaandering
Oranje Vaan: Floris Mittendorf
Blauwe Vaan: Roy Eenkhoorn

Een beker èn een Vaan, hoe gelukkig kun je zijn

Een beker èn een Vaan, hoe gelukkig kun je zijn

Zo kunnen we terugkijken op een geslaagd toernooi, met dank aan de vele vrijwilligers.