Markelo – Het opstaptoernooi in Markelo is vooral een leermoment. Een leermoment voor de beginnende judoka’s en ook voor de begeleiding.

In opleiding voor lesassistent
Judo Promotion Twente heeft diverse judoka’s in opleiding als les assistent. Onderdeel van deze opleiding is ook het coachen en begeleiden van judoka’s op wedstrijden. Ook voor de coaches is het opstaptoernooi een mooi moment om het coachen te leren.

Twan Weber, Sem Kalwij, Eva-Loes Huitsing en Imke Geselschap zijn degenen die – onder begeleiding van coach Rita Evenberg – de jongere jeugd van Judo Promotion Twente begeleidt.
Twan Weber is al vaker mee geweest om te coachen en is in de auto, onderweg naar het toernooi, al aan het uitleggen wat de bedoeling is: ‘je maakt samen een plannetje wat de judoka gaat doen. Niet te moeilijk, dat snappen ze toch niet’.

Bij coachen komt veel kijken
En ja, wat zeg je dan tegen je judoka? Wat is te moeilijk? En wanneer zeg je het? Voor, tijdens na de wedstrijd? Hoeveel informatie kan je kwijt? Maakt het uit hoe oud je judoka is? Hoeveel ervaring hij/zij heeft? En waarom is die warming-up zo belangrijk? En wat doe je dan met een warming-up?
De ene judoka wilt graag aanmoediging, heeft genoeg aan een duim omhoog, de andere judoka wil een technische aanwijzing en weer een ander heeft liever dat je niets zegt. “Daar raak ik alleen maar van in de war, juf’.

Focus
We hebben het al eerder gehad over aandacht verzamelen, aandacht richten, enzovoorts. Ze hebben allemaal al eindeloos ervaring als judoka in het ontvangen van de informatie. Nu, aan de andere kant, is het toch wel weer helemaal opnieuw beginnen.

Klein beginnen
Het is niet niks, niet voor de beginnende judoka en niet voor de beginnende coach. Daarom beginnen we kleinschalig, iedere coach heeft 1 judoka onder zijn of haar hoede, krijgt feedback van de hoofdcoach en de nabespreking wordt al kort doorgenomen voor de judoka de mat afkomt. Dan doet de hoofdcoach een stap terug en laat het aan de beginnende coach over om het gesprek aan te gaan.

Een verslag maken
Een verslag maken? Moeten we ook nog een verslag maken? Oh ja, er moet een stukje naar de krant. Mag ik dat verslag ook staan wat niet goed ging? Jazeker, want het verslag wordt ook gebruikt als feedback naar de trainer van de judoka. Die heeft juist de leerpunten nodig om weer op te pakken in zijn of haar lessen.

Alles is nieuw
De judoka’s doen ontzettend hun best en de coaches ook. Met 3 judoka’s die voor het eerst in zo’n grote hal staan en 5 judoka’s die de overstap naar een nieuwe leeftijdsklasse hebben gemaakt, ben ik onder de indruk van wat ik zie: De eerstejaars worden niet van de mat geveegd en Joris Nijmeijer en Thijs Kamphuis winnen zelfs een partijtje en Roy Eenkhoorn wint er zelfs 4 van de 5. Hij behaalt hiermee het zilver. En allemaal leren ze naar zichzelf kijken, zoeken ze mee naar verbeterpunten.
Tias moet als perfectionist wel slikken als hij zijn eerste partij verliest. Herstelt zich echter goed, vindt zijn focus weer en wint daarna nog enkele partijen om als 3e te eindigen.
Marijn Stoelhorst heeft als persoonlijk doel niet boos te worden en voor het eerst lukt hem dit ook. Wel verdrietig dat de stap naar de -12 jaar best wel moeilijk is en hij veel moet incasseren. Wanneer hij zijn laatste partij dan wint met de oefenstof van vorige week, kan hij uiteindelijk zijn geluk niet op.
Emma en Joris Alblas, allebei nieuwkomer in Markelo, beginnen onzeker aan hun eerste partij en weten nog niet te winnen. Je ziet ze echter groeien tijdens het toernooi: ieder partijtje krijgt de tegenstander het moeilijker en we zijn samen heel tevreden met het resultaat.

Huldiging Milou Middelkamp
Bestuur van de Judobond van Oost-Nederland, bedankt voor de organisatie. Met een terechte huldiging van Milou Middelkamp, die alweer 12,5 jaar klaarstaat voor de beginnende jeugd als hoofdjury op de opstaptoernooien. Dat is anders dan als coach, dan sta je er voor je eigen club. Milou doet het voor het algemeen belang, dat is best wel bijzonder.

Tevreden
Als hoofdcoach ben ik dik tevreden. Tevreden met de ontwikkeling die onze judoka’s doormaken, alleen al op zo’n dag. Tevreden met wat de coaches laten zien. Het is een groeiproces. Voor ons allemaal.

Belangstelling voor judo? Voor een club met hart voor de sport en nog veel meer voor het kind in ontwikkeling? Kom eens kennismaken op onze lessen, je bent van harte welkom.