Bushi Arnhem start het jaar voor de 2e maal met een eigen stage. Een stage, waar door deelname van topclubs als Kenamju voldoende sparringpartners aanwezig zijn.

Judo Promotion Twente
Vanuit Judo Promotion Twente doen judoka’s me uit Almelo, Borne en Hengelo: Linde en Marijn Hanstede, Emi en Taro Zwak, Guusje Bekhuis, Rosalie Nijkamp, Jochem van Dijk, Eva-Loes Huitsing, Luca Dikken, Ruben Wilbrink, Femke Brouwer en Twan Weber. De begeleiding is dit weekend in handen van Martin en Rita Evenberg en Marc Weber, waarvoor dank, Zonder vrijwilligers geen (top)sport mogelijk

Duidelijke visie: leren boven presteren.
Nog belangrijker is, dat de Arnhemse club de stage opbouwt vanuit een duidelijke visie, die aansluit bij de visie van Judo Promotion Twente:
Bij de -15 staat leren centraal: leren en nog eens leren en aan presteren moet nog niet worden gedacht. Ook bij de leeftijdsgroep(en) daarboven hoort techniek en de ontwikkeling ervan een grote rol te spelen.
De trainers Joyce Ott-Jansen en Tom Willemse zorgen vanuit die gedachte voor een trainingsstage met een duidelijke opbouw: 4 technieken, waarmee 4 judoka’s van Bushi Arnhem de internationale top hebben gehaald, vormen de basis voor de trainingen.

4 technieken en de verbinding hiervan als rode draad door de stage.
Vrijdag en zaterdag wordt in 2 groepen (-15 jaar en 15 jaar en ouder) getraind. Gedurende die trainingen wordt gebouwd aan een aantal worpen, houdgrepen en de weg naar die technieken en de verbinding ervan.
Iedere training begint met een warming-up met veel aandacht voor ontwikkeling van de motorische vaardigheid en coördinatie.
Daarna volgt een techniek, die uitvoerig wordt uitgelegd en stap voor stap wordt opgebouwd, door de 4 trainingen heen. Bij de Kakari-geiko en randori-vormen worden accenten gelegd richting de aangeboden en geoefende technieken, zodat e.e.a. een duidelijk en goed geoefend geheel vormt aan het eind van de stage. Iedere training wordt afgesloten met stretch-oefeningen en bij de laatste training een spierontspannende opdracht, Hierbij wordt de opdracht gegeven in gedachten weer even het geleerde op een rijtje te zetten.

Bij het afsluiten van de stage wordt door Joyce de opdracht meegegeven, de oefenstof binnen de lessen van de eigen club verder te ontwikkelen.

 Iedere judoka werkt aan zijn of haar eigen doelen
Trainen is geen eenheidsworst: iedereen heeft eigen doelen om aan te werken, afhankelijk van het eigen traject. Sommige judoka’s zitten voor belangrijke toernooien, zoals Jochem van Dijk die het Europese circuit ingaat. Anderen zijn bezig met een hersteltraject, zoals Twan Weber, die recentelijk zijn enkelband scheurde. Dat betekent een individuele aanpak. Vooraf aan de training bespreekt coach Martin Evenberg kort met iedere judoka het doel waarmee hij of zij de mat opgaat.

Fysieke basismeting
Alle judoka’s doen ter plekke mee aan een fysieke basistest. Tijdens deze test worden lengte, gewicht en vetpercentage gemeten. De sporters doen daarna een flexibiliteitstest voor de hamstrings en onderrug, een dynamische balanstest en de hand knijpkracht en de verticale sprongkracht gemeten. Als laatste moet een kort parcours met richting wijzigingen gerend worden. Van deze testen krijgen de sporters een verslag mee naar huis.

Ippon onderzoek
Voor de judoka’s van JPT passen deze testen mooi bij de testen van het Ippon onderzoek, dat eind februari wordt afgesloten. Dit is een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van bepaalde oefeningen in de warming-up op de blessuregevoeligheid en fysieke ontwikkeling.

Internationaal toernooi
Volgende week neemt een deel van de selectie deel aan de Dutch Open Espoir in Eindhoven, deel van het internationale traject en één van de sterkst bezette toernooien van Nederland. Deze stage vormde hierop een goede stap in de voorbereiding.