Markelo
Na 1,5 jaar corona en geen wedstrijden is het starten met het kampioenschap van Oost-Nederland best wel heftig te noemen. Bootcamps in de buitentrainingen en technisch judo omdat echte randori’s (oefenwedstrijden) niet mogelijk zijn, zijn niet echt een optimale voorbereiding. Onder die omstandigheden met 4 van de 5 judoka’s door naar het NK -18 jaar is een goede prestatie te noemen.

Het begint ’s ochtends met de heren.
Voor JPT zijn dat Thijmen Pereboom (-60 kg), Twan Weber (-66 kg) en Luca Dikken (-73 kg).
Thijmen Pereboom (Enschede) heeft een stroeve start tegen de latere kampioen Tim Winter en komt die partij niet goed in zijn spel. Uiteindelijk verliest hij na een misstap met ko-uchi-gari (waza-ari)
Hierna wacht hem in de herkansingen als eerste zijn jongere broer Yorben. Met een prachtige ippon-seoi-nage maakt hij een voortijd einde aan deze partij. Kian Poortvliet verlaat ook voortijdig de mat na een ippon tegen.
Als laatste mag Thijmen het in de strijd om brons opnemen tegen Max Tillema. Thijmen is de dominante partij. Hij is het meest aanvallend en scoort wederom ippon, nu met reverse seoi-nage en het brons is binnen.

Twan Weber (Hengelo) opent zijn toernooi tegen Ruben Koning en doet dit goed. Twan domineert de partij met zijn pakking en aanvallende houding. Na 2,5 minuut en een waza-ari voorsprong met een uchi-mata, scoort Twan ippon met een ura-nage en is deze partij afgelopen. Vincent Looyenga wacht hetzelfde lot: ook hij loopt op de uchi-mata van Twan en krijgt uiteindelijk een ippon tegen met een ura-nage. De halve finale is het Simon Ooink die het onderspit delft: Ook hier komt Twan vrij vlot op een waza-ari voorsprong, waarna hij de partij afmaakt met een de-ashi-barai. In de finale tegen Maikel Rutjes is de pijp leeg: concentratie, reactie, het is op. Met een ippon verlies Twan deze partij in stijl en zilver is de beloning.

Als laatste deelnemer van het ochtendblok hebben we Luca Dikken (Hengelo). Luca heeft het meeste te lijden van de gevolgen van weinig trainen: hij heeft ritme nodig om zijn focus te krijgen en die ontbreekt nu grotendeels. Hij laat prachtig judo zien, neemt daarbij alleen veel te veel risico’s, zodat iedere partij met een ippon eindigt, alleen de helft van de keren niet in zijn voordeel. Tegen Mika Tempel gaat hij goed van start en scoort een ippon met een tani-otoshi. De kwartfinale tegen Thijs Altena is hij veel te slordig: een ingezette uchi-mata en Ippon-seoi-nage worden overgenomen en zo verliest hij deze partij.
In de herkansingen tegen Kjeld van Asperen scoort hij met een schitterende o-soto-guruma.
Daarna mag Luca het opnieuw opnemen tegen Mika Tempel. Echter judoot hij nu veel te gehaast, waardoor hij op de uchi-mata van Mika loopt. Hiermee eindigt Luca op de 7e plek.

Het middagprogramma is voor alle dames en de zware heren. We hebben geen zware heren, waardoor het bij ons beperkt blijft tot de dames. En wel om Linde Hanstede (Almelo) en Eva-loes Huitsing (Hengelo). Beide dames judoën in de klasse tot 70 kg.
Linde is onze routinier en weet 3 dames binnen in totaal nog geen minuut van de mat te werken: Iris Veldhuis, Dali Lammertink en Noa Opstal zijn geen van drieën bestand tegen haar ijzersterke combinatie van uchi-mata en o-uchi-gari. Zo walst Linde in nog geen minuut door kwartfinale, halve finale en finale. Het goud is hiermee voor Linde.

Eva-loes Huitsing heeft het niet zo gemakkelijk: Noa Opstal is haar eerste opponent en ze weet haar 4 minuten van zich af te houden, maar komt zelf niet tot scoren. Op het laatst krijgt ze een waza-ari tegen met een o-goshi. De herkansing tegen Iris Veldhuis grijpt Eva-loes haar kans en scoort  waza-ari met o-uchi gari en eindigt hiermee op de 3e plaats.

Met goud (Linde), zilver (Twan) en brons (Thijmen en Eva-loes) sluiten we ons eerste toernooi af. Met louter staand judo, alles op ippon en een enkele waza-ari. Niets op straffen. Hiermee zijn wij, Martin en Rita, als coach erg tevreden met het hoge technische niveau van onze judoka’s.

Nu 2 weken bikkelen en dan op naar het NK in Den Haag.