Markelo – na 2 jaar is het dan zover: de kampioenschappen van Oost-Nederland voor judoka’s tot 15 jaar.

Wanneer je wedstrijden eindigen wanneer je nog maar 10 jaar bent en je dan daarna start in de -15 jaar, is dat wel heftig. Dat gebeurt Omar Darwies, Noud Karperien (beiden -50 kg) en Nora Simens.

Omar (-50 kg) heeft ervoor gevochten, helaas geen winstpartij kunnen boeken. Dit vergaat Noud Karperien (-50 kg) al beter: Noud wint zijn partij met ippon, door 2 x een waza-ari te scoren. Beide andere partijen verliest hij met een verwurging na een eigen inzet met lage schouderworp.
Eveneens in die klasse wint Taro Zwak 1 partij met een houdgreep en verliest beide andere partijen.
Sem Kalwij (-66 kg) heeft de pech 1 week voor het toernooi de griep te krijgen. De eerste partij is dit nog niet merkbaar: vanuit een goede pakking en aanvallende houding scoort hij al snel een ippon. De halve finale begint ook goed: Sem scoort een machtig mooie ippon met een uchi-mata. Helaas besluiten de scheidsrechters – na afloop – in hun wijsheid de worp alsnog als buiten de mat te classificeren, waarna hij helemaal uit zijn concentratie weer verder moet. Door de griep is ook het tempo eruit, waarna hij alsnog een score tegen krijgt en de partij verliest. Om brons loopt de pijp nog sneller leeg: een snelle waza-ari zorgt voor een goede start, waarna Sem echter niet meer vooruit te branden is. Dit zorgt voor 2 scores voor de tegenstanders, waarna Sem genoegen moet nemen met een 5e plek.

’s Middags is het de beurt aan de dames:
Nora Simens (-40 kg) wint de halve finale met een ippon voor een mooie overname. In de finale tegen Tara Pot loopt Nora één stap met Tara mee, waarna ze direct een ippon tegen krijgt met een ippon-seoi-nage en haalt hiermee het zilver.
Fenne van Beek (-44 kg) wint haar halve finale met een waza-ari voor een o-goshi, gevolgd door een houdgreep. In de finale belandt ze zelf in een houdgreep in een poging een uchi-mata te ontwijken, zodat ook Fenne met zilver naar huis gaat.
Als laatste hebben we Elisa Melisie (-63 kg). Elisa wint 1 partij met een o-soto-gari, gevolgd door een houdgreep. Beide andere partijen judoot Elisa volledig uit, krijgt echter wel een waza-ari tegen, zodat ze eindigt met brons.

Over 3 weken zijn de Nederlandse Kampioenschappen tot 15 jaar in Leek.