Op zaterdag 20 november werden er weer dangraadexamens afgenomen door het district Oost-Nederland, nadat dit anderhalf jaar niet mocht.

Mark Kreijkes is al een jaar of tien bruine band en Frits Hartman en Ferry Evenberg hadden Mark al verschillende malen gevraagd: “Mark wordt het geen tijd om zwarte band examen te doen?” Maar elke keer kregen ze het antwoord: “Nee, ik hoef nog niet.” Twee seizoenen geleden zei Mark: “Ik wil toch graag mijn zwarte band halen.” Mark ging meedoen met de extra training op zondag en hij zou in mei examen doen! Helaas alles liep anders. Corona gooide roet in zijn plannen. Gelukkig konden we dit seizoen wel normaal trainen en vanaf het begin van dit seizoen, was Mark s’ plan om in november het examen te doen.

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Het examen vond plaats in Markelo. Na de administratieve afhandeling en de inleidende praatjes begon het examen om 12.00 uur. Mark en zijn partner Rick Quinten waren als eerste aan de beurt. Eerst hebben ze het Go-No-Sen kata gedemonstreerd. Dit is een kata van overnames. Rick valt aan en Mark neemt de worp over. Het zijn allemaal voorgeschreven worpen in een voorgeschreven volgorde. Het kata liep goed, ook al was er eenmaal een misverstand over de uit te voeren worp. Hierna deden ze het tachi waza (staande programma). De examinator vroeg naar een bepaalde categorie worpen en Mark kon dan Rick werpen met de gevraagde worpen. Ook combinaties en overnames werden gevraagd. Als extraatje werd Mark gevraagd of hij op tempo vijf worpen wilde maken. Ook dit liep soepel en dus konden ze verder met hun ne waza (grondprogramma). Ze moesten wat kanteltechnieken naar houdgrepen demonstreren, wat armklemmen en een aantal verwurgingen. Hierna werd door de examinator gezegd “bedankt, jullie mogen afgroeten!” Na een aantal minuten wachten kreeg Mark de uitslag:

Geslaagd! Het was boven gemiddeld werd er nog aan toegevoegd!

Mark is hiermee de derde Kreijkes broer met een eerste dan. Zijn broer Erwin en zijn broertje Martijn zijn hem al vele jaren eerder voorgegaan. Ik denk dat de ouders van deze judoka heel trots op hun kinderen mogen zijn en trots op zichzelf, dat ze al hun judoënde kinderen zover hebben ondersteund, dat ze alle drie een zwarte band hebben behaald.

Hulde voor hen allen en de felicitaties van JPT.