Met een randoritoernooi in Hengelo voor de beginners en Linde Hanstede op het Europacuptoernooi in Lignano (Italië) kun je spreken van een weekend van uitersten.

Randoritoernooi
Het is zaterdagmorgen wanneer de beginners van Judo Promotion Twente de dojo aan de Jan Prinsstraat (Hengelo) binnenlopen. Voor velen van hen is het hun eerste activiteit buiten de eigen judoles.

Met 27 judoka’s uit Almelo, Borne en Hengelo is het gezellig (ouderwets) druk. En spannend. Totdat de judokaatjes eigen trainingsmaatjes ontdekken, dan wordt er vrolijk achter elkaar aan gerend.
Discipline en meditatie
Wanneer de judo juf opdracht geeft in de rij te gaan staan, wordt het stil. Want ja, judo is wel een sport van discipline. Discipline en respect, dus ben je stil voor de mokso, een moment van meditatie. Even je hoofd leeg maken voor de les begint. Zittend op de knieën met de ogen dicht bereidt iedereen zich op de les voor. Ook de 5-jarigen, want dit is in de les al zo geleerd.

Uitleg van een echte wedstrijd
Na een warming-up met randori newaza (oefenwedstrijdjes op de grond) wordt uitgelegd hoe het in een ‘echte wedstrijd gaat: hoe begint een wedstrijd en hoe eindigt hij; hoe haal je punten, wat mag wel en wat mag niet.

Randoritoernooi: zelf samen bepalen wie wint
Hierna kiezen de kinderen zelf een groepje om hun eigen randori’s tegen te maken.

Ieder groepje heeft een begeleider, die samen met de judoka’s na afloop van hun randori bespreekt wie er heeft gewonnen. De judoka’s mogen het eerst zelf proberen te bepalen; lukt dit niet, dan helpt de begeleider.
Geen winnaars en verliezers
Na afloop zijn er geen winnaars en verliezers, er worden geen punten bijgehouden. Doel is ervaring opdoen en plezier hebben in het spel. Iedereen krijgt op het eind een judo-sleutelhanger.

Na de groepsfoto mag iedereen weer naar de papa’s en mama’s die buiten staan te wachten.
Met dank aan de vrijwilligers Eva-loes Huitsing, Bjorn Linde en Martin, Ferry en Rita Evenberg.

Europacup Lignano (Italië) met een 5e plek voor Linde Hanstede
Ondertussen bereidt Linde Hanstede uit Almelo zich met haar coach Sirach Cooiman van Stichting Judosport Oost in Lignano voor op haar wedstrijd van zondag. Hier een totaal andere entourage: geen beginners maar de Europese top tot 18 jaar. Overeenkomst met het randoritoernooi: door 2 jaar corona ook hier judoka’s die, net als Linde, laatstejaars -18 zijn zonder Europacup ervaring.

Opdracht is dan ook vooral te genieten en dat doet ze met volle teugen. Wanneer het moment daar is, is Linde gefocust en vecht voor wat ze waard is. Ze wint van de Franse Ilona Depri, om het in de kwartfinale af te leggen tegen de Italiaanse Serena Ondei, de latere kampioen. In de herkansing maakt ze dit weer goed tegen de Oostenrijkse Leonie Kittel en de Nederlandse Aloha Verdonk. Dit levert haar een plaatsing op voor de strijd om brons.

De Sloveense Ema Kolmanko wint de wedstrijd met een waza-ari (half punt) waarna Linde haar eerste Europacup toernooi op een bijzonder mooie vijfde plek eindigt. Dit smaakt zeker naar meer.