Judo Promotion Twente heeft er weer 4 bruine band judoka’s bij. Het examen voor bruine band is het laatste examen dat je bij je eigen club kunt afleggen.

Behalve dat judo heel erg leuk is, kun je er ook heel goed in worden. Dat bewezen Chiara, Fenne, Bjorn en Matteo.

De weg naar bruine band
Bruine band word je niet zomaar. Daar gaat een lange weg aan vooraf. Wanneer je begint met judo, heb je de witte band. Je eerste examen mag je op voor de gele slip. Slipexamens zijn tussenstappen tussen de bandexamens. De beloningen tussen de grotere mijlpalen.

Na ongeveer twee jaar behaal je de gele band. Daarna ga je, met tussenstappen van slipexamens, door naar de oranje, de groene en de blauwe band. Met, zo rond je 14e, het bruine band examen. Waar je voor je eerste examen 1 worp en 1 kanteltechniek met houdgreep moet laten zien, is dat inmiddels gegroeid naar 30 worpen en 20 kanteltechnieken met een houdgreep, armklem of verwurging. Waar je voor je examen tot de groene band niet kunt zakken, is dit met de bruine band wel degelijk het geval.

4 judoka’s met glans geslaagd.
Chiara Melisie, Fenne van Beek, Bjorn Linde en Matteo Melisie slaagden echter met glans. Niet verwonderlijk, gezien het aantal trainingsuren dat deze judoka’s maken.

Met 4,5 uur trainen per week bereik je een veel hoger niveau dan wanneer je alleen recreatief lekker één keertje per week traint. Aldus hun judoleraar Martin Evenberg.

Corona
Het is een zware voorbereiding geweest, waarbij een groot deel buiten is getraind en lang niet altijd kon worden gejudood. Dit maakt de prestatie van deze 4 judoka’s extra bijzonder.

Kyugraden en Dangraden
Bruine band wordt ook wel 1eKyu genoemd. De Kyugraden worden gevolgd door de Dangraden, die wij kennen als de zwarte band.

Op naar zwart
Judo Promotion Twente heeft nu zo’n 20 bruine en zwarte band judoka’s, die verder trainen voor de 1een 2eDan. Dat examen wordt niet meer bij de club afgenomen; hiervoor moet je naar het examen van Oost-Nederland, dat gehouden wordt in Markelo.

Examens jeugd
Natuurlijk heeft ook de jongere jeugd examen gedaan, zodat veel judoka’s een band of slip hoger zijn.