Spannend
Zaterdagmorgen half elf. Bijna 40 kinderen verzamelen zich bij het gymlokaal Jan Prinsstraat voor de Pietenles. Het is spannend, héél spannend. 3 judoka’s wordt het al voor de les te veel en ze durven niet meer. Ze zijn in tranen. Andere judoka’s stoppen hun spanning veel lawaai en beweging.
Dan maar, aan de hand van juf Rita, beginnen aan de judoles.

We beginnen met een moment van meditatie
Alle judoka’s gaan netjes in de rij zitten. Wanneer juf ‘mokuso’ zegt, sluiten de kinderen hun ogen en ademen in hun buik, ‘ballonnetjes opblazen’, inademen door de neus, uit door de mond. In no-time is het stil. Ouders aan de kant zijn verbaasd hoe goed en snel dit gaat.

Even ontladen
Om de spanning kwijt te raken, beginnen we met een tikspelletje, gevolgd door lekker stoeien tot…wacht: luid gebons op de noodingang. De kinderen stormen naar de deur, maar de pieten zijn verdwenen. Dan naar de andere deur. Uiteindelijk komen de pieten binnen.

Pietje ongeluk en Pietje omgekeerd komen voor valtraining
De pieten hebben een brief voor de juf: of ze de pieten wil leren vallen. Ze zijn zo onhandig, dat Sint ze niet het dak op durft te laten gaan.
Terecht, Pietje ongeluk struikelt al over de rand van de mat, dat belooft niet veel goeds.
Na heel veel voorbeelden van de judoka’s krijgen de pieten het onder de knie, maar let op: Pietje omgekeerd valt de verkeerde kant op. Wanneer 1 van de judoka’s het omgekeerd voordoet, lukt het ook deze piet.

Spaanse judotrukjes in ruil voor het vallen
In ruil voor het vallen, krijgen de judoka’s les in dakrandlopen, paardrijden, zware cadeautjes slepen en zware, strakke rugzakken afdoen.

Voor iedereen wat lekkers en een cadeautje.
Ter afsluiting is er voor iedereen wat lekkers en een cadeautje, waarna de ouders helpen de mat opruimen en de judoka’s zich omkleden. De rust keert terug in het gymlokaal, de ouders en kinderen wacht nog een pakjesavond. De kinderen zijn de spanning lekker kwijt…voor eventjes.