Het was spannend afgelopen zaterdag: spannend voor Tias Fikkert op het kampioenschap van Oost-Nederland in Markelo en spannend voor Linde Hanstede op het meetmoment tot -21 jaar op het open Belgisch Kampioenschap in Herstal.

  • Markelo

De Hengelose Tias draait een goed toernooi in Markelo. Hij is niet té zenuwachtig en probeert zich te focussen op zijn partijen en niet op eventuele winst of verlies. Dat is best moeilijk. Het gaat goed tot en met de halve finale, die Tias wint van Casper Spijker. Met zijn coach bespreekt hij de partij na, waarbij hij zelf ontdekt dat hij nu in de finale staat. Dit had Rita Evenberg bewust niet benoemd, om geen druk te leggen. Nu slaat de spanning toch wel toe. In de finalepartij tegen Mischa Cooiman is hij weliswaar de aanvallendste judoka, hij stapt echter in zonder de worp daadwerkelijk te maken. Hierdoor wordt hij tot 2 x toe overgenomen door Mischa, die met 2 x waza-ari kampioen wordt. Zo eindigt Tias op welverdiend zilver.

  • Herstal

In Herstal is ondertussen Linde Hanstede (Almelo) van start gegaan. Linde (uitkomend voor SJO) begint haar partij tegen Irene Hesling sterk, maakt echter zelf een fout en verlliest met een Sasae (enkelblok)
Linde herstelt zich goed met winst tegen de Italiaanse Cizia Caponetto, die evenals de Franse Romane Maud sneuvelt op haar Sumi-gaeshi (offerworp)
De latere kampioene, de Japanse Mizuki Sugimura blijkt nog te sterk en hiermee is voor Linde het brons binnen.
Met brons op de meetmomenten in Rotterdam en Herstal en goud op het sterk bezette internationale Espoir toernooi in Eindhoven is 2023 voor Linde Hanstede goed van start gegaan.