Een enorme zaal met mensen
De wereld in het klein: een enorme zaal vol mensen die allemaal kijken naar jouw prestaties. Wie zou daar niet zenuwachtig van worden.
Een gymlokaal met ouders als publiek is voor een kind een enorm gebeuren. Een reuzenmijlslaars buiten de vertrouwde judoles. Best wel spannend dus. Toch is de sfeer heel gemoedelijk: geen schreeuwende coaches, geen ouders met overslaande stem, gewoon lekker kijken hoe de jonge judoka’s hun eigen strijd leveren.

Uitleg voor ouders.
Het toernooi bestaat uit 3 blokken. Ieder blok zitten ouders van bijna 40 kinderen klaar om te kijken naar de verrichtingen van hun eigen topper. Maar ja, wat doen ze nu eigenlijk?
Terwijl de gewogen kinderen worden ingedeeld en de pouletjes worden geschreven, legt Ferry Evenberg de ouders het verloop van de wedstrijd uit. Hoe werkt het scorebord, wat betekenen de gebaren.

 Scheidsrechters en juryleden als begeleiding
Regelmatig valt de partij even stil, wanneer de scheidsrechters beide judoka’s iets uitlegt over de regels: ‘niet judoën met gestrekte armen, dan kun je niet lekker judoën, om de nek pakken is gevaarlijk: kijk, hier vasthouden, dan kun je goed sturen’. Zodat de judoka’s stapsgewijs de regels leren in de praktijk. De juryleden helpen de kinderen met het omdoen van de rode en witte band, leggen degenen die het willen weten uit hoe het scoreformulier werkt. ‘Kijk, daar staat je naam, daar schrijf ik de punten op die jullie halen…’

Leren met vallen en opstaan
In het geval van judo is dit letterlijk en figuurlijk. Je leert letterlijk vallen. En moet iedere keer weer opstaan. Zo leer je doorzetten, word je sterker, krijg je meer zelfvertrouwen. Leer je samenwerken, want judo = duo. Bij een wedstrijd judo je ook tegen kinderen die je niet kent, terwijl iedereen ziet wat je doet. Alles wat goed gaat, maar ook wat fout gaat. Applaus, een troostend woord. Dit is een toernooi om te leren. Van je fouten leer je. Wederom letterlijk en figuurlijk. Je leert steeds beter hoe het wel moet, wordt steeds iets geconcentreerder en vergeet naar het eind van het toernooi de mensen om je heen en begint echt te judoën. Maar ook figuurlijk: door je fouten verlies je en dat is nooit fijn. De één stapt daar gemakkelijk overheen, bij de ander komen veel emoties los.

Voor iedereen een prijs
En op het eind van ieder blok is er voor iedereen een prijs, want hé, zo gemakkelijk is het niet om mee te doen.
Kampioen worden Boaz Lejeune, Lev Postma, Lucas Klepper, Thijs vd Berg, Genivy Streedel, Thijn den Hartog, Tim Ensink, Nick Oude Elferink, Juliette Freericks, Pijke Bergenhenegouwen, Merel Stoelhorst, Luc de Graaf en Lieke van Mechelen.
Zilver was er voor Max Mendels, Sepp Horst, Boaz Teerlink, Mats Peters, Bram Boersma, Esmée Siau, Lennert Freericks, Pim Tibben, Rouan Quakkelaar, Taavi de Jong, Nout Heuver, Lieke Tornij, Nuami Heuvel en Iris Hallink
Het brons ging naar Valentijn Schuurs, Levi de Vries, Timo Visser, Novee Heijink, Lisa Siau, Ryan ter Laak, Majorie Prins, Leosam Reinerink, Marijn de Boer, Luuk Briet, Len Schovers, Quinty Heijink en Liam Roelink

Zo hebben 20 vrijwilligers weer samen gezorgd voor een geslaagd toernooi voor bijna 120 judoka’s.

Lijkt het je leuk om ook eens mee te doen met een judotraining?

Neem dan contact op via trainers@judopromotion.nl voor een kennismakingsles