Nico heeft in het verleden district Oost-Nederland helpen opbouwen. Hij was actief als judoka en vervulde meerdere bestuurlijke functies waaronder lid van het districtsbestuur en de scheidsrechtercommissie. Nico Haafkes is vooral bekend door zijn belangrijke werk als scheidsrechter. Vele scheidsrechters in Oost-Nederland zijn door Nico opgeleid en daarbij was hij een goede mentor. Nico scheidsrechterde op diverse Nationale kampioenschappen en bleef daarnaast met evenveel passie betrokken bij het scheidsrechteren van de jongste jeugd op clubniveau.

In 2019 werd de ‘Nico Haafkes bokaal’ geïntroduceerd door district Oost-Nederland. Dit is een aanmoedigingsprijs voor jonge scheidsrechters in het district. De eerste bokaal werd aan Nico zelf uitgereikt. Verder is hij drager van het Bondsridderschap met gouden speld van de JBN en is koninklijk geridderd. Er is met het overlijden van Nico Haafkes een icoon verloren gegaan.

Behalve judo was Nico ook betrokken bij het voetbal in Tilligte, waar hij bij TSV/DTC tot en met het eerste elftal speelde als verdediger en actief was als bestuurslid en verzorger.

Wij wensen de nabestaanden veel sterkte.