Almere – Met goud op het NKT (Nationaal Kwalificatie Toernooi) op 22 oktober plaatst Linde zich voor het NK van vandaag, 12 november 2023. Echter hoeven enkele internationale toppers zich niet te plaatsen, zij krijgen een ‘wildcard’, waarmee zij automatisch geplaatst zijn. Zo ook Sanne van Dijke.

Nu, in Almere, gaat Linde goed van start. Na een vrijloting draait Linde haar eerste partij tegen Sarah Hector. Wanneer Linde door een eigen actie op haar rug belandt, lijkt de winst aan haar tegenstandster te worden toegekend. Gelukkig wordt de actie op video teruggekeken en de ippon weer weggewuifd. Met een combinatie uchi-mata/sumi-gaeshi wint Linde de partij met een waza-ari in de golden score.

Hierna volgt de halve finale tegen Berber Ludema. De twee zijn tegen elkaar opgewassen: Linde scoort een waza-ari, waarmee ze op voorsprong komt. Echter pareert ze een aanval van Berber verkeert, waardoor Linde een waza-ari tegen krijgt en de stand weer gelijk is.

Het wordt een slopende partij, die heel lang in de golden score doorgaat. Berber krijgt 2 shido’s tegen voor passiviteit, waarna ze zich hervat. Na 12 minuten (een partij duurt eigenlijk 4 minuten, behalve bij gelijke stand: dan gaat de partij door tot er een score valt) wordt Berber weer aanvallender, zodat Linde tegen 2 shido’s aanloopt. Linde maakt meerdere aanvallen maar weet niet tot scoren te komen. Berber is op de grond het meest actief, zodat beiden wel aanvallend blijven en er geen beslissende 3e shido wordt gegeven.

Na 21 minuten (!!) werpt Linde haar opponent alsnog met vol punt met o-uchi-gari en gaat door naar de finale.

In de finale treft Linde Sanne van Dijke. Sanne is 10 jaar ouder, heeft een indrukwekkende prestatielijst met o.a. 3e op de Olympische Spelen en 2 Europese titels en is nog een maatje te groot voor de jonge Linde Hanstede. Zilver is een prestatie om trots op te zijn.

Linde ontwikkelt zich goed. Begonnen in Almelo bij Frits Hartman, traint de net 18-jarige judoka fulltime in Heerenveen. Behalve goud op de internationale toernooien in Bath, Troyes, Lommel en Berlijn heeft ze in augustus ook een bronzen medaille gehaald op een senioren Europacup in Gaia (Portugal). En dat voor een judoka die eigenlijk nog maar eerstejaars junior (-21 jaar) is.

Het volgende toernooi op de kalender van Linde is de PACA Cup in Marseille 16 december.