Zaterdag 20 januari wordt in Markelo het eerste opstaptoernooi van 2024 gehouden, ook voor onze judoka’s het eerste toernooi van het jaar.

Opstaptoernooien
Iedereen die wedstrijden wil doen, begint met Vanentoernooien. Dit zijn toernooien, georganiseerd door enkele clubs uit Oost-Nederland, waar je binnen de veilige omgeving van de clubs je entree kunt maken.
Wanneer je hebt meegedaan aan de Vanentoernooien is dit de volgende stap. Het is in een grote sporthal met echte scheidsrechters, ouders ‘ver weg’ op de tribune en veel judoka’s die voor jou nieuw zijn.

De jongste groep trapt af
Het is amper 7 uur geweest wanneer deze groep met hun ouders in de auto stapt. Het is glad, dus op tijd vertrekken.
Bij aankomst eerst naar de weging (ja die is niet zomaar in de gang maar in een echte weegruimte). Daarna door naar de zaal, waar de meesten nog lekker veilig met mama en/of papa op de tribune gaat zitten. Dat is echter niet de bedoeling, zodat juf Rita de judoka’s verzameld voor een gezamenlijke warming-up.
Nu komen ze wel los: lekker bewegen, judoworpen maken, houdgrepen, spelvormen en ontdekken wie er allemaal nog meer is van de club. Samen bespreken wat je vandaag kunt verwachten, wat het doel is (leren, uitproberen en plezier hebben)
Daarna moet iedereen zich verzamelen aan de rand van de mat en wordt omgeroepen naar welk mat je moet voor jouw wedstrijden.
Nu gaat het écht beginnen.
Ze doen het goed, onze minimonsters: we zien mooie technieken, er wordt geluisterd naar feedback en er wordt opvallend goed omgegaan met winst en verlies. De indeling is soms wel heftig: wanneer je als witte bander tegen gele en oranje banders wordt ingedeeld en toch zo staat te knokken en zelfs partijen wint, petje af.
Al het harde werken levert het volgende op: Boaz Lejeune kampioen, Max Mendels en Zef Wes 2e, Sepp Horst en Kes Tonis 3e en Daan Veenstra en Leosam Reinerink 4e.

Nu is het de beurt aan de judoka’s tot 12 jaar
Het hele voorbereidende ritueel herhaalt zich voor deze groep, terwijl de 1e groep nog bezig is. Binck de Lizer wordt kampioen en had vooral last van zichzelf: nee, je mag niet in de nek pakken. ‘Ik weet het, ik weet het heus wel, het gebéurt gewoon’.
Taavi de Jong wordt 2e, Tim eindigt als 3e en Bram wordt 5e.

Als sluitstuk mogen we nu genieten van de judoka’s tot 15 jaar
Voor Twan Spijker is het duidelijk zijn 2e jaar: hij wordt steeds beter gefocussed, moet er wel heel hard voor knokken en wint uiteindelijk na een golden score na een partij van 5 minuten de finale. Goud voor Twan. Voor Pijke Bergenhenegouwen, Merle Spijker en Juliette Freericks is het hun eerste toernooi in deze klasse.

Andere regels
In de klasse tot 15 jaar zijn de regels anders: hier zijn verwurgingen en offerworpen toegestaan, ook mag je in de nek pakken, wanneer je een worp inzet.
Dit pakt goed uit voor Juliette, die een ippon scoort met een offerworp.
Uiteindelijk worden Pijke en Juliette 2e en Merle 3e.