Zaterdagochtend is het in het gymlokaal aan de Jan Prinsstraat gezellig druk: de zaal wordt door de vrijwilligers klaargemaakt voor het laatste vanentoernooi van het seizoen. JPT mag het vanenseizoen afsluiten.
De judoka’s zijn afkomstig uit Almelo, Borne, Delden, Deurningen, Enschede, Hengelo en Nijverdal.

Een dagje judo
Spannend zo’n toernooi. Bij binnenkomst moet je je melden bij de weegschaal, waar aan het eind van het seizoen blijkt dat de meeste judoka’s het goede gewicht hebben opgegeven. Dat scheelt veel werk, er hoeven nu geen nieuwe poules te worden gemaakt.
Ondertussen zorgt Stijn Jager (judoleraar) voor de warming-up en uitleg van het verloop van de wedstrijd: hoe werkt het scorebord, hoe zit het met punten en straffen, enz.
Daarna worden de judoka’s over de 3 matten verdeeld. Bij iedere mat zitten minimaal 3 vrijwilligers klaar voor het schrijven, het bijhouden van de tijd en het scorebord. De judoka’s worden opgeroepen om klaar te gaan staan wanneer ze bijna aan de beurt zijn en krijgen een witte of rode band om.

Meer dan alleen judo
Een vanentoernooi is niet alleen judo, het is leren omgaan met winnen en verliezen, met publiek dat naar je kijkt. Het is alleen de mat opstappen waar een scheidsrechter klaarstaat en alleen de strijd aangaan met een tegenstander. Je wordt vastgepakt en heen en weer getrokken. Dat is allemaal best wel spannend en misschien nog wel meer voor de ouders aan de kant. Zij moeten hun kind letterlijk en figuurlijk loslaten en zelf die strijd aan laten gaan. Vallen en weer opstaan, de essentie van judo.
De scheidsrechters zijn niet alleen scheidsrechter, ze zijn vandaag veel meer dan dat: hun rol is de judoka’s te begeleiden bij dit groeiproces, uitleg geven waar nodig.

Prijsuitreiking
Na ieder blok is een prijsuitreiking met voor iedereen een beker of medaille. Daarnaast behaal je voor iedere 100 punten een vaan, oplopend van wit naar zwart.

Opruimen en gezellig afsluiten
Wanneer het toernooi is afgelopen, wordt alles door de vrijwilligers opgeruimd. Daarna is er tijd voor henzelf: de organisatie tracteert de vrijwilligers na afloop van zo’n toernooi lekker op patat, zodat ze nog even samen kunnen napraten. Dat sociale stukje is erg belangrijk, zonder vrijwilligers ben je als club nergens.

De uitslagen:
Kampioen worden Tim Ensink (Hengelo) en Rebaz Kruse (Borne)
Het zilver is voor Zef Wes, Sepp Horst, Abel Brik, Tijn Boudrie, Vincent Bel, Binck de Lizer en Merel Stoelhorst.
Tot slot gaat het brons naar Noud Scholte Lubbelink, Max Mendels, Mats Kroeze, Bram Boersma, Jurre Schwarte, Florien Bergenhenegouwen, Kes Tonis, Nick Oude Elferink en Steijn Heutinck