Afgelopen zaterdag is Bjorn Linde van Judo Promotion Twente uit Hengelo geslaagd voor 1e dan (zwarte band) judo.

Dit is niet uit de lucht komen vallen: Bjorn is al enkele jaren bruine band en heeft zich dit seizoen voorbereid op het examen. 2 jaar geleden begon Bjorn met een groepje wekelijks te trainen voor de zwarte band. En dit seizoen is hij de voorbereidingen begonnen met zijn examenpartner Martin Evenberg.
Wekelijks werd het nage-no-kata getraind, evenals het ‘gewone’ judo, het tachi-waza (de worpen) en het ne-waza (kanteltechnieken met houdgrepen, armklemmen en verwurgingen).
De laatste weken werd het trainen intensiever en samen met Martin heeft Bjorn in de meivakantie extra getraind. Het was voor hem een dubbel programma, want Bjorn zit ook midden in zijn VWO-examen, waar natuurlijk ook de nodige tijd aan besteed moest worden.

En zaterdag was het dan zover: Bjorn mocht zijn kunnen demonstreren voor de examencommissie van Oost-Nederland in Markelo. Want waar de examens tot en met 1e kyu (bruine band) bij de club worden afgenomen, is dit voor de dangraden niet meer het geval: Judobond oost-Nederland heeft een speciale gradencommissie die voor alle judoka’s uit de regio het danexamen afneemt.

Waar Bjorn vrijdag met de laatste training nog wat zenuwachtig was, verliep het examen op zaterdag heel goed. Bjorn is geslaagd voor de 1e dan en mag vanaf nu de zwarte band dragen bij de trainingen.