Geschiedenis van JPT

De historie van de vereniging Judo Promotion Twente start al begin jaren ’60, toen Joop Hartman met de judosport in aanraking komt. Hij had enkele jaren les van de heer Schuler in Enschede, Joop besloot voor zichzelf te beginnen in Almelo en omstreken. Om alles in goede banen te leiden richt hij Sportinstituut Hartman (S.I. Hartman) op.

Naast het lesgeven in zijn eigen sportschool, ging hij vanaf 1966 lessen verzorgen voor verschillende buurthuizen. Het judo werd toen al gezien als middel om jongeren op te voeden en te binden. In Borne gaf hij les voor “Het Skuw”, in Hengelo voor “De Boemerang” en in Almelo zijn het de buurthuizen “De Smorre” en “de Trefhoek”. Later kwamen daar buurthuizen in Vroomshoop en Vriezenveen bij. In Vriezenveen is daaruit ‘Judokwai Vriezenveen” ontstaan.

Vanaf 1980 nam Frits het stokje van zijn vader over als directeur van S.I. Hartman, vanaf eind jaren ’60 was Frits als leraar actief binnen de sportschool van zijn vader en als leraar op enkele buurthuizen, waaronder de Trefhoek. Op de Trefhoek was Frits de leraar van vele judoka’s, waaronder Ferry Evenberg, die in 1967 was begonnen met judoën.

In 1985 nam Ferry, samen met Rita, sportschool Ophuis in Hengelo over en vanaf dit moment trokken Frits en Ferry samen op als judoleraren, met het doel judoka’s alle kansen te geven om zich te ontwikkelen.

Toen bleek dat dit naast het deel op- en rond de mat, nog heel veel werk met zich meebracht, zijn ze samen met een aantal ouders over gegaan tot oprichting van Stichting Judo Promotion Twente in 1989. Naast hun eigen sportscholen gaan ook de verenigingen en stichtingen waarvoor ze werken mee in het participeren aan JPT. De Bijenkorf Borne en Judokwai Vriezenveen zijn vanaf het eerste uur lid van de JPT, alle andere leden hebben zich later aangesloten.

Afscheid Frits Hartman

Eind 2017 begint er voor JPT een nieuw hoofdstuk. Frits Hartman, als sinds voor de oprichting actief in de judo en na de oprichting de hoofdtrainer van JPT neemt afscheid van de judosport.